Svet
6 ogledov

Timošenkova začela gladovno stavko

Protesti v Ukrajini EPA
Timošenkova v bolnišnici v Harkovu do nadaljnjega ne bo več sprejemala nikakršne hrane.

Zaprta ukrajinska opozicijska voditeljica Julija Timošenko je v znak protesta proti zunanji politiki aktualnih ukrajinskih oblasti začela gladovno stavko, je sporočil odvetnik Timošenkove Sergej Vlasenko.

Odstopili od podpisa ...

Nekdanja ukrajinska premierka od predsednika Viktorja Janukoviča zahteva podpis sporazuma o krepitvi trgovinskih in drugih vezi med EU in Ukrajino, je poudaril odvetnik. Sporazum naj bi podpisali v petek na vrhu Vzhodnega partnerstva v Vilniusu, Ukrajina pa je prejšnji teden odstopila od priprav na podpis.

... zato ne sme na zdravljenje

Kijev v luči pritiska Rusije, ki ne želi izgubiti vpliva v bivših sovjetskih republikah in želi, da se Ukrajina pridruži njeni carinski uniji, ni izpolnil pogojev za podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Najpomembnejši med njimi je bil, da zaprti bivši premierki in vodji opozicije omogoči zdravljenje v Nemčiji.

Timošenkova je po umiku Ukrajine svoje privržence pozvala na množične proteste, ki se v Kijevu odvijajo že drugi dan zapored. Janukovič je sicer protestnike pozval k miru. "Želim mir v naši veliki ukrajinski družini," je dejal v video nagovoru, objavljenem danes na njegovi uradni spletni strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ukrajinski prestolnici se je danes približno 1000 protestnikov zbralo pred vladnimi prostori. Nekaj jih je poskušalo vstopiti v poslopje, a jih je policija pregnala s solzivcem. Po trditvah organizatorjev protestov za tem stojijo zunanji izgredniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.