Svet
22 ogledov

Na tisoče Ukrajincev na ulicah

kijev protesti opozicija vitalij kličko Reuters
V Ukrajini je danes na ulicah približevanje države EU zahtevalo več deset tisoč ljudi. Ti so se sicer razdelili na dve skupini: po navedbah policije se je v Kijevu zbralo okoli 40.000 podpornikov Viktorja Janukoviča, medtem ko je bilo opozicijskih protestnikov okoli 10.000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obe skupini sta danes poudarjali, da mora Ukrajina z EU podpisati sporazum o krepitvi gospodarskih in drugih vezi, imenovan pridružitveni sporazum. Ob tem so opozicijski demonstranti zahtevali tudi izpustitev nekdanje premierke Julije Timošenko iz zapora. Po njeni izpustitvi naj namreč ne bi bilo več ovir za podpis sporazuma z EU.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je konec aprila razsodilo, da je bil zapor Timošenkove protizakonit. Ob tem so na sodišču poudarili, da so bile Timošenkovi kršene njene pravice ter zahtevali, da se pravno preveri njen odvzem prostosti.

EU je po vrhu z Ukrajino konec februarja izpostavila "velik potencial" za poglobitev odnosov, "zgodovinsko priložnost" in "odločilen trenutek", ki bi ga Kijev moral izkoristiti, da bi lahko novembra na vrhu vzhodnega partnerstva v Litvi strani podpisali pridružitveni sporazum, ki sta ga parafirali marca lani. Vendar pa je unija vztrajala, da je podpis mogoč le v primeru izvedbe določenih reform.

Predstavniki opozicije so število udeležencev svojega shoda ocenili na 50.000, medtem ko je policija govorila o 6500 udeležencih. 10.000 je ocena neodvisnih opazovalcev. Vzporedno se je odvijal pohod "K Evropi - brez fašistov", ki ga je organizirala vladna stranka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.