V ječo zaradi hlač

Foto: Žurnal24 Sudanska novinarka mora odslužiti en mesec zapora.
Potem ko je v javnosti oblekla hlače, je sudansko novinarko doletel mesec ječe. Podprlo jo je okoli 40 protestnikov, ki so jih prav tako zaprli.
Oglej si celoten članek

Sudanska novinarka mora za mesec dni v zapor, saj jo je sodišče v skladu s strogim šeriatskim pravom obtožilo neprimernega oblačenja. Zaporu bi se sicer lahko izognila s plačilom varščine v višini 200 dolarjev, vendar na to ni pristala. "Razsodbi bi s tem dala legitimnost, česar pa ne želim," je Lubna Ahmed Husein obrazložila svojo odločitev.

Kazen za ostale: deset udarcev z bičem

Novinarka v poznih tridesetih letih je bila aretirana skupaj s še dvanajstimi ženskami, ki so v javnosti nosile hlače. Nekaj žensk je že bilo spoznanih za krive, za kazen pa so dobile deset udarcev z bičem. Huseinova je ob tem povedala, da je bilo kar nekaj kaznovanih žensk kristjank ali ateistk in jim islamsko pravo dejansko niti nima pravice soditi.

V znak protesta tudi na sodišču v hlačah

Že pred procesom se je odpovedala tudi službi, s katero bi si lahko zagotovila imuniteto. Pred odločitvijo sodišča jo je spremljalo tudi okoli 40 protestnikov, od tega večina žensk. Te so v znak podpore novinarki nosile hlače, možje postave pa so tudi njih odpeljali v zapor, vendar so jih kasneje izpustili. Husseinova, ki je tudi med čakanjem na razsodbo nosila hlače, ne namerava vreči puške v koruzo – v naslednjih dneh se bo namreč pritožila na višje in ustavno sodišče.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.