Svet
0 ogledov

V ječo zaradi hlač

Sudanska novinarka mora odslužiti en mesec zapora. Žurnal24 main
Potem ko je v javnosti oblekla hlače, je sudansko novinarko doletel mesec ječe. Podprlo jo je okoli 40 protestnikov, ki so jih prav tako zaprli.

Sudanska novinarka mora za mesec dni v zapor, saj jo je sodišče v skladu s strogim šeriatskim pravom obtožilo neprimernega oblačenja. Zaporu bi se sicer lahko izognila s plačilom varščine v višini 200 dolarjev, vendar na to ni pristala. "Razsodbi bi s tem dala legitimnost, česar pa ne želim," je Lubna Ahmed Husein obrazložila svojo odločitev.

Kazen za ostale: deset udarcev z bičem

Novinarka v poznih tridesetih letih je bila aretirana skupaj s še dvanajstimi ženskami, ki so v javnosti nosile hlače. Nekaj žensk je že bilo spoznanih za krive, za kazen pa so dobile deset udarcev z bičem. Huseinova je ob tem povedala, da je bilo kar nekaj kaznovanih žensk kristjank ali ateistk in jim islamsko pravo dejansko niti nima pravice soditi.

V znak protesta tudi na sodišču v hlačah

Že pred procesom se je odpovedala tudi službi, s katero bi si lahko zagotovila imuniteto. Pred odločitvijo sodišča jo je spremljalo tudi okoli 40 protestnikov, od tega večina žensk. Te so v znak podpore novinarki nosile hlače, možje postave pa so tudi njih odpeljali v zapor, vendar so jih kasneje izpustili. Husseinova, ki je tudi med čakanjem na razsodbo nosila hlače, ne namerava vreči puške v koruzo – v naslednjih dneh se bo namreč pritožila na višje in ustavno sodišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.