Takšni so novi ukrepi v kitajski prestolnici

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V Pekingu so zaprli več deset postaj podzemne železnice, prebivalci imajo težave z dostopom do živil in zdravstvene oskrbe.
Oglej si celoten članek

Kitajske oblasti so danes v Pekingu zaprle več kot 40 postaj podzemne železnice in 158 avtobusnih povezav, večinoma v okrožju Chaoyang, epicentru izbruha v Pekingu. S tem želijo oblasti dodatno omejiti gibanje po prestolnici, da bi se izognili zgodbi v Šanghaju, kjer milijoni prebivalcev več kot mesec dni živijo z najstrožjimi ukrepi za zajezitev virusa. Odločitev prihaja v luči poostrenih omejitev zaradi epidemije covida-19, kljub temu da v mestu dnevno zabeležijo le nekaj deset primerov okužb.

Kljub majhnemu številu primerov so že zaprli nekatera pekinška stanovanjska naselja, kjer so poročali o okužbah, številni turistični kraji so ta teden zaradi napornih prvomajskih praznikov poostrili omejitve, obiskovalci pa sedaj za obisk javnih ustanov in trgovin potrebujejo dokazilo o negativnem PCR-testu.

Prebivalci Pekinga so že začeli kopičiti zaloge osnovnih potrebščin, saj jih skrbi, da bi jim lahko oblasti nenadoma ukazale, naj ostanejo doma. Tudi oblasti v Šanghaju poročajo o težavah pri zagotavljanju sveže zelenjave in drugih osnovnih potrebščin ljudem, ki so zaprti, bolniki pa so poročali o težavah pri dostopu do zdravstvene oskrbe, ki ni povezana s koronavirusom.

Foto: Profimedia Peking, covid-19

Z množičnim testiranjem, karanteno in policijsko uro kitajska vlada izvaja strogo strategijo ničelne tolerance do covida-19, ki je zaradi posebej nalezljive virusne različice omikron sedaj na preizkušnji.

Začenja se nov krog množičnih testiranj

Mestni upravljavec podzemne železnice v Pekingu je danes napovedal zaprtje približno 40 postaj ali 12 odstotkov železniškega omrežja, od katerih je večina v zaprtih območjih. "Vhodi in izhodi postaj bodo zaprti, prestopanje znotraj postaj pa bo še vedno mogoče," je bilo zapisano v obvestilu.

V gosto naseljenem pekinškem okrožju Chaoyang se je v torek začel nov krog množičnega testiranja, hkrati pa so tudi v mestu Zhengzhou oblasti okrepile nadzor, pri čemer je bilo prebivalcem v središču mesta ukazano, naj ostanejo v svojih stanovanjskih naseljih ali doma.

Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je 3. maja poročala o 5.498 novih primerih, od tega 362 simptomatskih in 5.136 asimptomatskih okužbah. V Pekingu so zabeležili 51 okužb, od tega pet asimptomatskih, v Šanghaju pa o skoraj 5000 novih okužbah. Še dan prej so v državi zaznali 6.074 okužb.

Včeraj so zabeležili 16 smrtnih žrtev zaradi covida-19, vse v Šanghajski regiji. Dan prej je umrlo 20 ljudi. Do sedaj so odkrili 218.198 okužb, skupno je zaradi covida-19 preminilo 5.128 ljudi.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.