Svet
605 ogledov

Takšni so novi ukrepi v kitajski prestolnici

Peking, covid-19 Profimedia
V Pekingu so zaprli več deset postaj podzemne železnice, prebivalci imajo težave z dostopom do živil in zdravstvene oskrbe.

Kitajske oblasti so danes v Pekingu zaprle več kot 40 postaj podzemne železnice in 158 avtobusnih povezav, večinoma v okrožju Chaoyang, epicentru izbruha v Pekingu. S tem želijo oblasti dodatno omejiti gibanje po prestolnici, da bi se izognili zgodbi v Šanghaju, kjer milijoni prebivalcev več kot mesec dni živijo z najstrožjimi ukrepi za zajezitev virusa. Odločitev prihaja v luči poostrenih omejitev zaradi epidemije covida-19, kljub temu da v mestu dnevno zabeležijo le nekaj deset primerov okužb.

Kljub majhnemu številu primerov so že zaprli nekatera pekinška stanovanjska naselja, kjer so poročali o okužbah, številni turistični kraji so ta teden zaradi napornih prvomajskih praznikov poostrili omejitve, obiskovalci pa sedaj za obisk javnih ustanov in trgovin potrebujejo dokazilo o negativnem PCR-testu.

Prebivalci Pekinga so že začeli kopičiti zaloge osnovnih potrebščin, saj jih skrbi, da bi jim lahko oblasti nenadoma ukazale, naj ostanejo doma. Tudi oblasti v Šanghaju poročajo o težavah pri zagotavljanju sveže zelenjave in drugih osnovnih potrebščin ljudem, ki so zaprti, bolniki pa so poročali o težavah pri dostopu do zdravstvene oskrbe, ki ni povezana s koronavirusom.

Peking, covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Z množičnim testiranjem, karanteno in policijsko uro kitajska vlada izvaja strogo strategijo ničelne tolerance do covida-19, ki je zaradi posebej nalezljive virusne različice omikron sedaj na preizkušnji.

Začenja se nov krog množičnih testiranj

Mestni upravljavec podzemne železnice v Pekingu je danes napovedal zaprtje približno 40 postaj ali 12 odstotkov železniškega omrežja, od katerih je večina v zaprtih območjih. "Vhodi in izhodi postaj bodo zaprti, prestopanje znotraj postaj pa bo še vedno mogoče," je bilo zapisano v obvestilu.

V gosto naseljenem pekinškem okrožju Chaoyang se je v torek začel nov krog množičnega testiranja, hkrati pa so tudi v mestu Zhengzhou oblasti okrepile nadzor, pri čemer je bilo prebivalcem v središču mesta ukazano, naj ostanejo v svojih stanovanjskih naseljih ali doma.

Kitajska nacionalna zdravstvena komisija je 3. maja poročala o 5.498 novih primerih, od tega 362 simptomatskih in 5.136 asimptomatskih okužbah. V Pekingu so zabeležili 51 okužb, od tega pet asimptomatskih, v Šanghaju pa o skoraj 5000 novih okužbah. Še dan prej so v državi zaznali 6.074 okužb.

Včeraj so zabeležili 16 smrtnih žrtev zaradi covida-19, vse v Šanghajski regiji. Dan prej je umrlo 20 ljudi. Do sedaj so odkrili 218.198 okužb, skupno je zaradi covida-19 preminilo 5.128 ljudi.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.