V ledu našli 150-letno lepotico

Foto: Žurnal24 Skupina arheologov je v zalivu kanadskega dela zahodne Arktike odkrila izredno d
Skupina arheologov je v zalivu kanadskega dela zahodne Arktike odkrila ladjo HMS Investigator, ki je med iskanjem ekspedicije sira Johna Franklina leta 1853 obtičala v ledu.
Oglej si celoten članek

"Ladja je bila v zelo dobrem stanju, morje pa je bilo na območju, kjer smo jo našli, globoko le enajst metrov,“ so zatrdili kanadski raziskovalci in poudarili, da gre za izjemno pomembno odkritje.

Investigator je bila ena izmed številnih ladij, ki so jih poslali v reševanje ladij HMS Erebus in Terror. Te so pod poveljstvom sira Franklina neuspešno iskale Severozahodni prehod v Beaufortovo morje.

Kapitan HMS Investigatorja Robert McClure je leta 1850 priplul v sotesko, ki je danes poimenovana po njem. Prepričan je bil, da se nahaja pri zadnjem delu Severozahodnega prehoda, a je ladja obtičala v ledu, še preden je uspela pripluti v Beaufortovo morje. Posadka je zimo preživela na ladji, prihodnje poletje pa so ponovno poskusili pripluti do konca prehoda. Led jih je znova zaustavil, na istem mestu pa so člani posadke ostali do leta 1853, ko jih je rešila ladja HMS Resolute.

"Okoli šestdeset ljudi je moralo trikrat prezimiti na Arktiki, ne da bi vedeli, ali bodo preživeli,“ so pojasnili raziskovalci, ki so na legendarni ladji našli tudi nekaj zamrznjenih trupel mornarjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.