Svet
38 ogledov

V ledu našli 150-letno lepotico

Skupina arheologov je v zalivu kanadskega dela zahodne Arktike odkrila izredno d Žurnal24 main
Skupina arheologov je v zalivu kanadskega dela zahodne Arktike odkrila ladjo HMS Investigator, ki je med iskanjem ekspedicije sira Johna Franklina leta 1853 obtičala v ledu.

"Ladja je bila v zelo dobrem stanju, morje pa je bilo na območju, kjer smo jo našli, globoko le enajst metrov,“ so zatrdili kanadski raziskovalci in poudarili, da gre za izjemno pomembno odkritje.

Investigator je bila ena izmed številnih ladij, ki so jih poslali v reševanje ladij HMS Erebus in Terror. Te so pod poveljstvom sira Franklina neuspešno iskale Severozahodni prehod v Beaufortovo morje.

Kapitan HMS Investigatorja Robert McClure je leta 1850 priplul v sotesko, ki je danes poimenovana po njem. Prepričan je bil, da se nahaja pri zadnjem delu Severozahodnega prehoda, a je ladja obtičala v ledu, še preden je uspela pripluti v Beaufortovo morje. Posadka je zimo preživela na ladji, prihodnje poletje pa so ponovno poskusili pripluti do konca prehoda. Led jih je znova zaustavil, na istem mestu pa so člani posadke ostali do leta 1853, ko jih je rešila ladja HMS Resolute.

"Okoli šestdeset ljudi je moralo trikrat prezimiti na Arktiki, ne da bi vedeli, ali bodo preživeli,“ so pojasnili raziskovalci, ki so na legendarni ladji našli tudi nekaj zamrznjenih trupel mornarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.