V Romuniji po umiritev po vročem vikendu

Foto: EPA
Foto: EPA
Po nasilnih protivladnih demonstracijah čez vikend je danes v Bukarešti mirneje. V spopadu s policijo je bilo v nedeljo ranjenih na desetine ljudi. Medtem romunski premier poziva k dialogu in umiritvi strasti.
Oglej si celoten članek

Protesti so se začeli v podporo priljubljenemu podsekretarju na ministrstvu za zdravje, ki je odstopil iz protesta proti zdravstveni reformi. Vendar pa so prerasli v nasilne proteste proti vladnim politikam, ki naj bi državo popeljale iz globoke gospodarske krize. Mirne demonstracije so potekale tudi v drugih velikih mestih, protestniki pa so zahtevali odstop vlade in predsednika države Trajana Basescuja.

Oblasti so danes sporočile, da so nasilje v nedeljo med okoli tisoč protestniki zanetili mladi nogometni navijači, na policiste so metali kamenje, policisti pa so odgovorili s solzivcem. Nekaj deset protestnikov se je sicer v središču Bukarešte zbralo tudi danes. 

Romunski premier Emil Boc je v današnjem govoru izrazil razumevanje zaradi tistih, ki jih bodo strogi varčevalni ukrepi vlade najbolj prizadeli. "Kriza je hujša, kot smo si zamislili," je dejal, a opozoril, da nasilja ni mogoče tolerirati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.