Svet
11 ogledov

V Romuniji po umiritev po vročem vikendu

Protest v Bukarešti EPA
Po nasilnih protivladnih demonstracijah čez vikend je danes v Bukarešti mirneje. V spopadu s policijo je bilo v nedeljo ranjenih na desetine ljudi. Medtem romunski premier poziva k dialogu in umiritvi strasti.

Protesti so se začeli v podporo priljubljenemu podsekretarju na ministrstvu za zdravje, ki je odstopil iz protesta proti zdravstveni reformi. Vendar pa so prerasli v nasilne proteste proti vladnim politikam, ki naj bi državo popeljale iz globoke gospodarske krize. Mirne demonstracije so potekale tudi v drugih velikih mestih, protestniki pa so zahtevali odstop vlade in predsednika države Trajana Basescuja.

Oblasti so danes sporočile, da so nasilje v nedeljo med okoli tisoč protestniki zanetili mladi nogometni navijači, na policiste so metali kamenje, policisti pa so odgovorili s solzivcem. Nekaj deset protestnikov se je sicer v središču Bukarešte zbralo tudi danes. 

Romunski premier Emil Boc je v današnjem govoru izrazil razumevanje zaradi tistih, ki jih bodo strogi varčevalni ukrepi vlade najbolj prizadeli. "Kriza je hujša, kot smo si zamislili," je dejal, a opozoril, da nasilja ni mogoče tolerirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.