V Skopju slovo od predsednika

Foto: EPA
Foto: EPA
Danes so v Skopju pokopali nekdanjega predsednika Kira Gligorova, ki je umrl v noči na ponedeljek. Pogreb je potekal v ožjem družinskem krogu brez državniških časti. Ob tem je država razglasila dan žalovanja.
Oglej si celoten članek

Na pokopališču v Skopju so danes pokopali nekdanjega makedonskega predsednika Kira Gligorova, ki je v 95. letu starosti umrl v noči na ponedeljek. Pogreb je na željo Gligorova potekal v ožjem družinskem krogu brez državnih ali cerkvenih časti. Makedonska vlada je današnji dan razglasila za dan žalovanja, v parlamentu pa je potekala žalna seja.

Gligorova so pokopali v grobnici na aleji velikanov na skopskem pokopališču Butel, kjer so leta 2009 pokopali tudi njegovo soprogo Nado. Makedonska vlada je v ponedeljek ponudila, da bi pogreb potekal v spremstvu častne straže in s častnimi streli, kar pa so Gligorovi svojci v skladu z željami pokojnega zavrnili.

Priča rojstvu države in poskusu umora

Kiro Gligorov je bil med drugim član predsedstva SFRJ in prvi predsednik samostojne Makedonije.

Rodil se je 3. maja 1917 v Štipu na vzhodu Makedonije, umrl pa na svojem domu.

V času njegovega prvega mandata so izvedli splošni referendum o samostojnosti Makedonije. Osmega septembra 1991 je Makedonija razglasila neodvisnost in nato postala edina nekdanja jugoslovanska republika, ki med osamosvajanjem ni imela oboroženega spopada z jugoslovansko armado. Na prvih splošnih predsedniških volitvah oktobra 1994 je bil Gligorov izvoljen za prvega makedonskega predsednika s petletnim mandatom.

Gligorov je 3. oktobra 1995 preživel poskus atentata v Skopju. Odtlej na eno oko ni videl. Napadalcev do danes niso odkrili, ozadje pa je tudi ostalo nepojasnjeno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.