Svet
8 ogledov

V Skopju slovo od predsednika

Žalovanje za Kirom Gligorovim. EPA
Danes so v Skopju pokopali nekdanjega predsednika Kira Gligorova, ki je umrl v noči na ponedeljek. Pogreb je potekal v ožjem družinskem krogu brez državniških časti. Ob tem je država razglasila dan žalovanja.

Na pokopališču v Skopju so danes pokopali nekdanjega makedonskega predsednika Kira Gligorova, ki je v 95. letu starosti umrl v noči na ponedeljek. Pogreb je na željo Gligorova potekal v ožjem družinskem krogu brez državnih ali cerkvenih časti. Makedonska vlada je današnji dan razglasila za dan žalovanja, v parlamentu pa je potekala žalna seja.

Gligorova so pokopali v grobnici na aleji velikanov na skopskem pokopališču Butel, kjer so leta 2009 pokopali tudi njegovo soprogo Nado. Makedonska vlada je v ponedeljek ponudila, da bi pogreb potekal v spremstvu častne straže in s častnimi streli, kar pa so Gligorovi svojci v skladu z željami pokojnega zavrnili.

Priča rojstvu države in poskusu umora

Kiro Gligorov je bil med drugim član predsedstva SFRJ in prvi predsednik samostojne Makedonije.

Rodil se je 3. maja 1917 v Štipu na vzhodu Makedonije, umrl pa na svojem domu.

V času njegovega prvega mandata so izvedli splošni referendum o samostojnosti Makedonije. Osmega septembra 1991 je Makedonija razglasila neodvisnost in nato postala edina nekdanja jugoslovanska republika, ki med osamosvajanjem ni imela oboroženega spopada z jugoslovansko armado. Na prvih splošnih predsedniških volitvah oktobra 1994 je bil Gligorov izvoljen za prvega makedonskega predsednika s petletnim mandatom.

Gligorov je 3. oktobra 1995 preživel poskus atentata v Skopju. Odtlej na eno oko ni videl. Napadalcev do danes niso odkrili, ozadje pa je tudi ostalo nepojasnjeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.