V Sloveniji opranih 15 milijonov ruskih evrov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mednarodna novinarska organizacija OCCRP, ruski časnik in partnerji so danes začeli objavljati podatke o tem, kako je bilo v EU opranih več kot 20 milijard evrov ruskega izvora. V Slovenijo se je med letoma 2012 in 2014 nateklo okoli 15 milijonov evrov v 56 transakcijah na bančne račune osmih bank, ugotovitve raziskave danes razkriva Delo.
Oglej si celoten članek

Leto dni po razkritju Panamskih dokumentov so podatke o pranju denarja pridobili novinarji OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), ruskega časnika Nova Gazeta in partnerji. Kot danes navaja Delo, je v Sloveniji najvišja posamezna transakcija znašala 1,2 milijona evrov, in sicer kot plačilo za dejansko opravljen posel v Čečeniji.

Največ plačil je med letoma 2012 in 2014 prišlo na račune NLB, in sicer 15 nakazil v skupni vrednosti 5,5 milijona evrov. Med bankami časnik omenja in opisuje posle še v Deželni banki Slovenija, Sberbank ter Factor banki ter navaja, katera podjetja v Sloveniji so prejela denar. Ob tem napoveduje, da bo zgodbo o pomembnejših prejemnikih objavil v prihodnjih dneh.

V bankah so za časnik povedali, da spoštujejo nacionalne in evropske predpise o preprečevanju pranja denarja, da njihovo delovanje nadzirajo ministrstvo za finance, Urad RS za preprečevanje pranja denarja in Banka Slovenije. V NLB so med drugim priznali, da so njihovi notranji nadzorni mehanizmi v letih 2012 in 2013 zaznali sumljive transakcije in da so izvedli postopke po zakonu o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma.

V NLB so po navedbah časnika vsa plačila izvedle štiri slamnate družbe iz Velike Britanije in s Cipra. To je bila sicer običajna pot denarja iz Rusije, ki je romal prek slamnatih družb iz teh dveh držav ali tudi Nove Zelandije na bančne račune v vzhodni Evropi in do bank po vsem svetu. Denar je končal pri ruskih poslovnežih ter lastnikih skupin, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, inženiringom, informacijsko tehnologijo in bančništvom, piše Delo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 15:30 21. Marec 2017.

    Iz cele Rusije je prišlo 15 mio. € ..... VAUUUUUUUUU AMATERJI. Toliko je Rotnik potegnil pri samo enem poslu s …

  • 14:58 21. Marec 2017.

    A tudi Rusi kradejo,tako kot naši?Kdo bi si mislil.

  • 14:14 21. Marec 2017.

    tako lepo oprane denarce bi z veseljem sprejel.....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.