V zraku skoraj trčili letali s 600 potniki

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Potniški letali, ki sta bili namenjeni v Honkong in sta na krovu skupno nosili več kot 600 potnikov, sta se nad mestom za las izognili trčenju.
Oglej si celoten članek

Letalska družba Cathay Pacific, ki je bila vpletena v incident, je sporočila, da sta se pilota še pravočasno odzvala na svarilne signale in spremenila smer leta. Boenig 777 letalske družbe Cathay Pacific, ki je letel iz New Yorka, in airbus A330 družbe Dragonair na poti iz Tajvana sta 18. septembra zaradi slabega vremena dobila ukaz, da odložita pristanek na letališču v Hongkongu.

Pri tem sta si letali zašli na pot in bili ob sprožitvi alarma pred trčenjem oddaljeni približno 2000 metrov. Pilot airbusa z 284 potniki in 12 člani posadke na krovu se je nemudoma začel dvigati, medtem ko se je pilot boeinga z 299 potniki in 18 člani posadke začel spuščati.

Po nekaterih navedbah naj bi bili letali glede na razdaljo in hitrost letenja le šest sekund oddaljeni od trčenja. Tiskovna predstavnica Cathay Pacific, ki ima v lasti tudi Dragonair, pa je po drugi strani priznala, da je bila med letaloma v določenem trenutku premajhna razdalja, a zatrdila, da tveganja za trčenje ni bilo.

Obe letali sta nato s 14-minutnim zamikom varno pristali na letališču v Hongkongu. Letalska družba je incident prijavila pristojnim oblastem civilnega letalstva in napovedala sodelovanje v preiskavi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.