Svet
22 ogledov

V zraku skoraj trčili letali s 600 potniki

Letalska nesreča, v kateri je umrlo vseh 180 potnikov in članov posadke, se je z Žurnal24 main
Potniški letali, ki sta bili namenjeni v Honkong in sta na krovu skupno nosili več kot 600 potnikov, sta se nad mestom za las izognili trčenju.

Letalska družba Cathay Pacific, ki je bila vpletena v incident, je sporočila, da sta se pilota še pravočasno odzvala na svarilne signale in spremenila smer leta. Boenig 777 letalske družbe Cathay Pacific, ki je letel iz New Yorka, in airbus A330 družbe Dragonair na poti iz Tajvana sta 18. septembra zaradi slabega vremena dobila ukaz, da odložita pristanek na letališču v Hongkongu.

Pri tem sta si letali zašli na pot in bili ob sprožitvi alarma pred trčenjem oddaljeni približno 2000 metrov. Pilot airbusa z 284 potniki in 12 člani posadke na krovu se je nemudoma začel dvigati, medtem ko se je pilot boeinga z 299 potniki in 18 člani posadke začel spuščati.

Po nekaterih navedbah naj bi bili letali glede na razdaljo in hitrost letenja le šest sekund oddaljeni od trčenja. Tiskovna predstavnica Cathay Pacific, ki ima v lasti tudi Dragonair, pa je po drugi strani priznala, da je bila med letaloma v določenem trenutku premajhna razdalja, a zatrdila, da tveganja za trčenje ni bilo.

Obe letali sta nato s 14-minutnim zamikom varno pristali na letališču v Hongkongu. Letalska družba je incident prijavila pristojnim oblastem civilnega letalstva in napovedala sodelovanje v preiskavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.