Varčevanje ljudi pripeljalo na ulice

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Belgija je danes priča prvi splošni stavki v zadnjih slabih 20 letih. Ljudje so na ulicah, javni promet je blokiran, popoldne bodo postavili še blokado evropske četrti zaradi vrha EU.
Oglej si celoten članek

Promet v Bruslju je povsem zaustavljen. Odpovedani so številni vlaki in letalski poleti, stojijo tudi podzemna železnica in avtobusi, kaotično stanje pa bo trajalo ves dan. Sindikati s stavko nasprotujejo varčevalnemu programu belgijske vlade. Sklicali so prvo splošno stavko od leta 1993, s katero želijo izraziti nestrinjanje z ukrepi, ki naj bi privarčevali 11,3 milijarde evrov. Vlada je zamrznila še 1,3 milijarde evrov na začetku leta, saj je prejela opozorilo Evropske komisije, da poraba te vsote ne bi bila v skladu z njihovimi načrti.

Plan B za prihod šefov držav?

Stavka bi lahko vplivala na potek vrha v EU, saj bodo morali evropski predsedniki vlad (med njimi tudi Borut Pahor) in držav ob prihodu v Bruselj najverjetneje vzeti v zakup zamude. Njihova letala bodo morda preusmerili v 30 kilometrov oddaljeno letalsko bazo Beauvechain.

Medtem na jugu Belgije zastoje v prometu povzroča tudi sneg. Letališče Charleroi južno od Bruslja je tako danes zaprto, na bruseljskem letališču pa je moten promet, saj so morali odpovedati nekaj letov. Poleg stavke zamude v letalskem prometu povzroča tudi mrzlo vreme.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.