Svet
14 ogledov

Varčevanje ljudi pripeljalo na ulice

Anonymous v bruslju Reuters
Belgija je danes priča prvi splošni stavki v zadnjih slabih 20 letih. Ljudje so na ulicah, javni promet je blokiran, popoldne bodo postavili še blokado evropske četrti zaradi vrha EU.

Promet v Bruslju je povsem zaustavljen. Odpovedani so številni vlaki in letalski poleti, stojijo tudi podzemna železnica in avtobusi, kaotično stanje pa bo trajalo ves dan. Sindikati s stavko nasprotujejo varčevalnemu programu belgijske vlade. Sklicali so prvo splošno stavko od leta 1993, s katero želijo izraziti nestrinjanje z ukrepi, ki naj bi privarčevali 11,3 milijarde evrov. Vlada je zamrznila še 1,3 milijarde evrov na začetku leta, saj je prejela opozorilo Evropske komisije, da poraba te vsote ne bi bila v skladu z njihovimi načrti.

Plan B za prihod šefov držav?

Stavka bi lahko vplivala na potek vrha v EU, saj bodo morali evropski predsedniki vlad (med njimi tudi Borut Pahor) in držav ob prihodu v Bruselj najverjetneje vzeti v zakup zamude. Njihova letala bodo morda preusmerili v 30 kilometrov oddaljeno letalsko bazo Beauvechain.

Medtem na jugu Belgije zastoje v prometu povzroča tudi sneg. Letališče Charleroi južno od Bruslja je tako danes zaprto, na bruseljskem letališču pa je moten promet, saj so morali odpovedati nekaj letov. Poleg stavke zamude v letalskem prometu povzroča tudi mrzlo vreme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.