Vatikan krivde še vedno ne prizna

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vatikan je na spletu objavil primer pedofilije v njihovih vrstah – iz leta 1966. Eden izmed dečkov, ki ga je takrat zlorabil ameriški duhovnik, je sicer nedavno dobil tožbo zoper Vatikan.
Oglej si celoten članek

Leto 1966. Katoliško cerkev takrat pretrese primer pedofilije v njihovih vrstah. Takrat je duhovnik Andrew Ronan zlorabil 17-letnega mladeniča v Portlandu, ki je zoper Cerkev leta kasneje vložil tožbo. Ronan je dečke zlorabljal v sredini petdesetih let na Irskem ter kasneje v Chicagu, v šestdesetih letih pa je deloval in zlorabljal v Portlandu. Umrl je leta 1992.

Deček oziroma moški iz Portlanda pa je leta 2002 vložil tožbo zoper Vatikan – ameriško vrhovno sodišče je (šele) lani zavrnilo možnost t. i. vatikanske imunitete zaradi duhovniških spolnih zlorab v ZDA, s čimer so omogočili nadaljevanje sodnega procesa. Od leta 1992 je ameriška Cerkev žrtvam zlorab izplačala že preko dve milijardi dolarjev.

Leto 2011. Vatikan na svoji spletni strani objavi zapis o omenjenem primeru pedofilije. Postavlja se vprašanje: zakaj prav tega, če je bilo samo v zadnjih letih v njihovih vrstah ogromno število zlorab. Ronan je sicer leta 1966 odstopil s položaja in se povsem distanciral od cerkve. A namesto da bi Vatikan, kot njegov delodajalec, po sicer izgubljeni tožbi priznal ali prevzel vsaj del krivde, so zapisali: "Sveti sedež nima nič opraviti s tem, kar je delal duhovnik, niti ni mogel vedeti, da bi lahko bil nevaren za mladoletnike."

Tudi Slovenci niso brez madeža

Zlorabe otrok so vnovič prišle v ospredje lani. Za primer: samo v Belgiji naj bi v zadnjih 60 letih zlorabili okoli petsto otrok. Ena izmed depeš, ki jih je objavil WikiLeaks, pa je razkrila celo, da Vatikan ni hotel sodelovati v preiskavi zlorab s strani duhovnikov v Dublinu.

Tudi slovenska Cerkev iz afere ni izključena. Zoper dva duhovnika namreč teče cerkveni postopek ugotavljanja odgovornosti – preiskujejo sum spolne zlorabe mladoletnih s strani dveh duhovnikov iz ljubljanske nadškofije. Dejanja so se zgodila pred približno desetimi leti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.