Svet
3 ogledov

Vatikan krivde še vedno ne prizna

V Vatikan se bo z agencijami odpravilo okoli 150 romarjev iz Slovenije. (Foto: E Žurnal24 main
Vatikan je na spletu objavil primer pedofilije v njihovih vrstah – iz leta 1966. Eden izmed dečkov, ki ga je takrat zlorabil ameriški duhovnik, je sicer nedavno dobil tožbo zoper Vatikan.

Leto 1966. Katoliško cerkev takrat pretrese primer pedofilije v njihovih vrstah. Takrat je duhovnik Andrew Ronan zlorabil 17-letnega mladeniča v Portlandu, ki je zoper Cerkev leta kasneje vložil tožbo. Ronan je dečke zlorabljal v sredini petdesetih let na Irskem ter kasneje v Chicagu, v šestdesetih letih pa je deloval in zlorabljal v Portlandu. Umrl je leta 1992.

Deček oziroma moški iz Portlanda pa je leta 2002 vložil tožbo zoper Vatikan – ameriško vrhovno sodišče je (šele) lani zavrnilo možnost t. i. vatikanske imunitete zaradi duhovniških spolnih zlorab v ZDA, s čimer so omogočili nadaljevanje sodnega procesa. Od leta 1992 je ameriška Cerkev žrtvam zlorab izplačala že preko dve milijardi dolarjev.

Leto 2011. Vatikan na svoji spletni strani objavi zapis o omenjenem primeru pedofilije. Postavlja se vprašanje: zakaj prav tega, če je bilo samo v zadnjih letih v njihovih vrstah ogromno število zlorab. Ronan je sicer leta 1966 odstopil s položaja in se povsem distanciral od cerkve. A namesto da bi Vatikan, kot njegov delodajalec, po sicer izgubljeni tožbi priznal ali prevzel vsaj del krivde, so zapisali: "Sveti sedež nima nič opraviti s tem, kar je delal duhovnik, niti ni mogel vedeti, da bi lahko bil nevaren za mladoletnike."

Tudi Slovenci niso brez madeža

Zlorabe otrok so vnovič prišle v ospredje lani. Za primer: samo v Belgiji naj bi v zadnjih 60 letih zlorabili okoli petsto otrok. Ena izmed depeš, ki jih je objavil WikiLeaks, pa je razkrila celo, da Vatikan ni hotel sodelovati v preiskavi zlorab s strani duhovnikov v Dublinu.

Tudi slovenska Cerkev iz afere ni izključena. Zoper dva duhovnika namreč teče cerkveni postopek ugotavljanja odgovornosti – preiskujejo sum spolne zlorabe mladoletnih s strani dveh duhovnikov iz ljubljanske nadškofije. Dejanja so se zgodila pred približno desetimi leti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.