Vatikan ostro nad Macielove zlorabe

Foto: Žurnal24 Papež je danes sprejel predstavnike Romov. (Foto: Reuters)
Vatikan je napovedal natančno preučitev delovanja konservativnega reda Kristusovi legionarji.
Oglej si celoten članek

Vatikan je obenem obsodil "nemoralno" dvojno življenje pokojnega ustanovitelja reda Marciela Maciela. Odločitev, da bo Vatikan imenoval papeškega odposlanca in posebno komisijo, ki bosta preučila delovanje reda sledi razkritjem, da je Maciel spolno zlorabil semeniščnike in imel najmanj enega otroka.

Primer Maciela je postal nekakšen simbol neukrepanja Vatikana v primerih spolnih zlorab, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki v vrsti držav po vsem svetu. Macielove žrtve so namreč že v 90. letih prejšnjega stoletja skušale sprožiti cerkveno sojenje proti njemu, a so jim njegovi zavezniki v Vatikanu to onemogočili.

Vatikan je Maciela odločno kritiziral, ker je zgradil „sistem moči, utemeljen na molku in poslušnosti, ki mu je omogočil, da je vodil dvojno življenje brez vesti in avtentičnih verskih čustev in desetletja nenadzorovano spolno zlorabil mlade fante.“ Večina legionarjev tako za njegovo početje sploh ni vedela, ali pa si ni upala spregovoriti.

Vatikan je sicer sedanjemu vodstvu Kristusovih legionarjev obenem obljubil pomoč pri očiščenju vsega dobrega, ki je še ostalo v redu, vsem pripadnikom reda pa zagotovil, da med "globoko revizijo", ki jo morajo opraviti, ne bodo ostali sami.

Leta 2006 je Vatikan Macielu odredil "zadržano življenje pokore in molitve". Od takrat pa do smrti leta 2008 je bil duhovnik le še po nazivu. Legionarji so nato lani javno priznali, da je imel Maciel vsaj eno hčerko, letos marca pa so razkrili še, da je spolno zlorabil semeniščnike in da naj bi imel še dva sinova.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.