Svet
14 ogledov

Vatikan ostro nad Macielove zlorabe

Papež je danes sprejel predstavnike Romov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vatikan je napovedal natančno preučitev delovanja konservativnega reda Kristusovi legionarji.

Vatikan je obenem obsodil "nemoralno" dvojno življenje pokojnega ustanovitelja reda Marciela Maciela. Odločitev, da bo Vatikan imenoval papeškega odposlanca in posebno komisijo, ki bosta preučila delovanje reda sledi razkritjem, da je Maciel spolno zlorabil semeniščnike in imel najmanj enega otroka.

Primer Maciela je postal nekakšen simbol neukrepanja Vatikana v primerih spolnih zlorab, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki v vrsti držav po vsem svetu. Macielove žrtve so namreč že v 90. letih prejšnjega stoletja skušale sprožiti cerkveno sojenje proti njemu, a so jim njegovi zavezniki v Vatikanu to onemogočili.

Vatikan je Maciela odločno kritiziral, ker je zgradil „sistem moči, utemeljen na molku in poslušnosti, ki mu je omogočil, da je vodil dvojno življenje brez vesti in avtentičnih verskih čustev in desetletja nenadzorovano spolno zlorabil mlade fante.“ Večina legionarjev tako za njegovo početje sploh ni vedela, ali pa si ni upala spregovoriti.

Vatikan je sicer sedanjemu vodstvu Kristusovih legionarjev obenem obljubil pomoč pri očiščenju vsega dobrega, ki je še ostalo v redu, vsem pripadnikom reda pa zagotovil, da med "globoko revizijo", ki jo morajo opraviti, ne bodo ostali sami.

Leta 2006 je Vatikan Macielu odredil "zadržano življenje pokore in molitve". Od takrat pa do smrti leta 2008 je bil duhovnik le še po nazivu. Legionarji so nato lani javno priznali, da je imel Maciel vsaj eno hčerko, letos marca pa so razkrili še, da je spolno zlorabil semeniščnike in da naj bi imel še dva sinova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.