Vatikanska knjižnica spet odprta

Foto: Žurnal24 Vatikan, knjižnica Foto: Žurnal24 Vatikan, knjižnica Foto: Žurnal24 Vatikan, knjižnica Foto: Žurnal24 Vatikan, knjižnica Foto: Žurnal24 Vatikan, knjižnica Foto: Žurnal24 Vatikan, knjižnica Foto: Žurnal24 Vatikan, knjižnica Foto: Žurnal24 Vatikan, knjižnica Foto: Žurnal24 Vatikan, knjižnica Foto: Žurnal24 Vatikan, knjižnica
Vatikanska Apostolska knjižnica bo dvajsetega septembra spet odprta za znanja željne obiskovalce. Obnova knjižnice, ki je stala 9 milijonov evrov, je trajala tri leta.
Oglej si celoten članek

Knjižnica je bogatejša za nadzorovano klimatizirane sobe, v katerih so shranjena največja književna dela, knjige pa so po novem varnejše tudi pred krajami, saj jih varujejo posebni varnostni sistemi.

Fotografije prenovljene knjižnice si oglejte v GALERIJI.

Knjižnico, ki si jo je v petdesetih letih 15. stoletja omislil papež Nikola V., vsebuje največjo svetovno zbirko posvetnih rokopisov.

V njej tako lahko obiskovalci najdejo najstarejši zapis Biblije iz leta 325, ki naj bi bila ena izmed 50 Biblij, ki jo je izdal cesar Konstantin.

V knjižnici so obnovili tudi freske v glavni dvorani. Vodja vatikanske knjižnice in kardinal Raffaele Farina se je zahvalil vsem raziskovalcem, "da so razumeli razloge za zaprtje knjižnice".

Knjižnico sicer lahko vsako leto obišče med štiri in pet tisoč študentov in znanstvenikov. Zaradi varnostnih razlogov je delo v knjižnici zelo omejeno, saj ne smejo uporabljati nobenih svinčnikov in hrane. Obiskovalci imajo tako lahko pri sebi le vodo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.