Svet
66 ogledov

Vatikanska knjižnica spet odprta

Vatikan, knjižnica
1/10
Žurnal24 main
Vatikanska Apostolska knjižnica bo dvajsetega septembra spet odprta za znanja željne obiskovalce. Obnova knjižnice, ki je stala 9 milijonov evrov, je trajala tri leta.

Knjižnica je bogatejša za nadzorovano klimatizirane sobe, v katerih so shranjena največja književna dela, knjige pa so po novem varnejše tudi pred krajami, saj jih varujejo posebni varnostni sistemi.

Fotografije prenovljene knjižnice si oglejte v GALERIJI.

Knjižnico, ki si jo je v petdesetih letih 15. stoletja omislil papež Nikola V., vsebuje največjo svetovno zbirko posvetnih rokopisov.

V njej tako lahko obiskovalci najdejo najstarejši zapis Biblije iz leta 325, ki naj bi bila ena izmed 50 Biblij, ki jo je izdal cesar Konstantin.

V knjižnici so obnovili tudi freske v glavni dvorani. Vodja vatikanske knjižnice in kardinal Raffaele Farina se je zahvalil vsem raziskovalcem, "da so razumeli razloge za zaprtje knjižnice".

Knjižnico sicer lahko vsako leto obišče med štiri in pet tisoč študentov in znanstvenikov. Zaradi varnostnih razlogov je delo v knjižnici zelo omejeno, saj ne smejo uporabljati nobenih svinčnikov in hrane. Obiskovalci imajo tako lahko pri sebi le vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.