"Vedno boš brat vodja in kralj kraljev"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Medtem ko se zahod na smrt polkovnika Gadafija skoraj navdušeno, nekateri smrt človeka, ki je še ne dolgo nazaj veljal tudi za osvoboditelja Libije in prijatelja Jugoslavije, vidijo nekoliko drugače.
Oglej si celoten članek

"V naših srcih boš za vedno ostal brat vodja in kralj kraljev. Naj tvoja duša počiva v nebeškem kraljestvu, tvoje ime pa odzvanja na hodnikih prihodnosti," piše v osmrtnici, ki so jo te dni za polkovnikom Gadafijem objavili v črnogorskih, podobno pa tudi v srbskih medijih. Prvo so sicer naročili zaposleni nekega gostinskega lokala iz Nikšića.

 

Gadafijeva Libija je bila sicer članica gibanja neuvrščenih, katero je bilo leta 1961 ustanovljeno v Beogradu, njegov prvi predsednik pa Josip Broz - Tito. Gadafi je Jugoslavijo med drugim obiskal leta 1989, ko je predsedstvu nekdanje skupne države in gibanju neuvrščenih predsedoval poznejši slovenski premier in predsednik Janez Drnovšek.  Obisk Gadafija je Drnovšek v svoji knjigi tudi posebej omenil.

V vojni na področju nekdanje Jugoslavije, ki je kmalu sledila, je libijski voditelj v nasprotju z ostalimi muslimanskimi voditelji povedal, da podpira Srbe na političnem področju, obsoja pa njihovo "iztrebljevalno vojno" proti bosanskim Muslimanom. V Libijo je sicer sprejel več kot tisoč otrok beguncev iz BiH.

"Po eni strani terorizirajo svet, da bi ga podvrgli Natu, po drugi strani pa je to predigra ameriškim volitvam, ki vsaka štiri leta zahtevajo človeške žrtve," pa je Gadafi po poročanju STA komentiral napade na položaje bosanskih Srbov leta 1995.

Takrat je  še povedal, da Američani pripravljajo vojaški napad Nata proti ostalemu svetu. Dodal je, da noben razumen človek ne verjame, da bi Nato, ki je po njegovem mnenju tradicionalni nasprotnik islama, uporabljal svoje rakete za zaščito muslimanske vere.

Ravno vojaška pomoč zveze Nato je letos končala tudi njegovo vladavino, ki se je bo svet verjetno zapomnil po obračunavanju s protestniki po začetku letošnje arabske pomladi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 22:26 2. November 2011.

    LIBIJA UVODI DEMOKRATIJU<br />U LIBIJI NEMA VIŠE NIŠTA ZA DŽABE!<br /><br />(252) Send to friend Print Petak, 28. Oktobar, 2011.| …

  • 02:08 30. Oktober 2011.

    GADAFIJA POKOPALI, LEGENDA OSTAJA<br /><br />UMOR GADAFIJA PRED OČMI SVETOVNE JAVNOSTI<br /><br />Gadafi (Muammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi *1942+2011) je …

  • 16:29 24. Oktober 2011.

    nekoč smo nekaj bili...miloško pa nas je skupaj z srbijo uničil...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.