Svet
143 ogledov

"Vedno boš brat vodja in kralj kraljev"

Polkovnik Gadafi. Reuters
Medtem ko se zahod na smrt polkovnika Gadafija skoraj navdušeno, nekateri smrt človeka, ki je še ne dolgo nazaj veljal tudi za osvoboditelja Libije in prijatelja Jugoslavije, vidijo nekoliko drugače.

"V naših srcih boš za vedno ostal brat vodja in kralj kraljev. Naj tvoja duša počiva v nebeškem kraljestvu, tvoje ime pa odzvanja na hodnikih prihodnosti," piše v osmrtnici, ki so jo te dni za polkovnikom Gadafijem objavili v črnogorskih, podobno pa tudi v srbskih medijih. Prvo so sicer naročili zaposleni nekega gostinskega lokala iz Nikšića.

 

Gadafijeva Libija je bila sicer članica gibanja neuvrščenih, katero je bilo leta 1961 ustanovljeno v Beogradu, njegov prvi predsednik pa Josip Broz - Tito. Gadafi je Jugoslavijo med drugim obiskal leta 1989, ko je predsedstvu nekdanje skupne države in gibanju neuvrščenih predsedoval poznejši slovenski premier in predsednik Janez Drnovšek.  Obisk Gadafija je Drnovšek v svoji knjigi tudi posebej omenil.

V vojni na področju nekdanje Jugoslavije, ki je kmalu sledila, je libijski voditelj v nasprotju z ostalimi muslimanskimi voditelji povedal, da podpira Srbe na političnem področju, obsoja pa njihovo "iztrebljevalno vojno" proti bosanskim Muslimanom. V Libijo je sicer sprejel več kot tisoč otrok beguncev iz BiH.

"Po eni strani terorizirajo svet, da bi ga podvrgli Natu, po drugi strani pa je to predigra ameriškim volitvam, ki vsaka štiri leta zahtevajo človeške žrtve," pa je Gadafi po poročanju STA komentiral napade na položaje bosanskih Srbov leta 1995.

Takrat je  še povedal, da Američani pripravljajo vojaški napad Nata proti ostalemu svetu. Dodal je, da noben razumen človek ne verjame, da bi Nato, ki je po njegovem mnenju tradicionalni nasprotnik islama, uporabljal svoje rakete za zaščito muslimanske vere.

Ravno vojaška pomoč zveze Nato je letos končala tudi njegovo vladavino, ki se je bo svet verjetno zapomnil po obračunavanju s protestniki po začetku letošnje arabske pomladi.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 22:26 02.november 2011.

    LIBIJA UVODI DEMOKRATIJUU LIBIJI NEMA VIŠE NIŠTA ZA DŽABE!(252) Send to friend Print Petak, 28. Oktobar, 2011.| Autor:Smrt Gadafija predstavlja ogroman gubitak za sve Libijce* U Libiji nisu postojali računi za struju, ona je ...prikaži več bila besplatna za sve građane.* Krediti su bili beskamatni.* Među osnovnim ljudskim pravima u Libiji bilo je i to da svako ima kuću.* Svi tek venčani parovi od vlade su dobijali 50.000 dolara da kupe prvi stan.* Obrazovanje i lečenje bili su besplatni.* Ukoliko je Libijac hteo da postane farmer, dobijao je zemlju, kuću, opremu, seme i stoku da bi otpočeo posao.* Vlada je u kupovini automobila učestvovala s pola para.* Cena goriva u Libiji bila je 0,14 dolara za litar.* Deo zarade od prodaje nafte prebacivao se direktno na bankovne račune svih Libijaca.* Svaka porodilja je po rođenju deteta dobijala 5.000 dolara.

  • SVARUNKA 02:08 30.oktober 2011.

    GADAFIJA POKOPALI, LEGENDA OSTAJAUMOR GADAFIJA PRED OČMI SVETOVNE JAVNOSTIGadafi (Muammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi *1942+2011) je bil svoboden in ponosen sin ponosnega, svobodoljubnega, svobodomiselnega in svobodnega arabskega naroda, ki se ni uklonil svetovnim imperialističnim in hegemonističnim ...prikaži več silam, njihovim nazorom, težnjam in apetitom. Zlo je prišlo z zahoda v obliki ZDA in zveze NATO, pri čemer ne gre le zgolj za napad in umor Gadafija, temveč za napad na samostojno, neodvisno in suvereno državo in nezakonito vtikanje v njihovo samostojnost, neodvisnost in suverenost in v njihove notranje zadeve.Z njegovim ubojem, oz. umorom s strani horde psihopatskih morilcev t.i. libijskega nacionalnega prehodnega sveta, je bil storjen zločin pred celo svetovno javnostjo. Izvensodno je bil ubit Človek. Nova Libijska oblast sestavljena iz raznovrstnih izdajalcev, lažnivcev, zločincev in morilcev brezdvomno laže in ne govori resn

  • privat 16:29 24.oktober 2011.

    nekoč smo nekaj bili...miloško pa nas je skupaj z srbijo uničil...