Akcija kriminalistov, tako se je odzval predsednik vlade

Foto: 24sata
Foto: 24sata
Premier meni, da čas aretacije ni izbran naključno. Ob tem je zagotovil, da na Hrvaškem ni nobenih izrednih razmer. Plenkovič razrešil svojega ministra.
Oglej si celoten članek

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes razrešil ministra za prostor, gradbeništvo in državno premoženje Darka Horvata, ki so ga pridržali zaradi suma zlorabe položaja. S tem je Plenković odobril prošnjo Horvata, ki je prosil za razrešitev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška policija je danes zjutraj pri hrvaškem ministru za prostor, gradbeništvo in državno premoženje Darku Horvatu v Međimurju opravila hišno preiskavo, osumljen naj bi bil zlorabe položaja. Z neoznačenim policijskim vozilom so ga odpeljali na zaslišanje v Zagreb.

Preiskavo je po poročanju HTV potrdil tudi Horvatov odvetnik Vladimir Terešak, ki je pojasnil, da je Horvat aretiran in ga bodo zaslišali na Uskoku. Na vprašanje, česa ga sumijo, je odvetnik odgovoril, da gre za domnevno zlorabo položaja, da pa s podrobnostmi še ni seznanjen.

Zloraba položaja Velika akcija kriminalistov: Priprli enega od ministrov

Policija in državno odvetništvo zadeve še nista komentirala, pod drobnogledom pa naj bi se po neuradnih informacijah medijev poleg Horvata znašla še podpredsednik vlade Boris Milošević in nekdanji kmetijski minister Tomislav Tolušić. V Uskoku so medtem povedali le, da se preiskave nanašajo na več oseb.

Premier Andrej Plenković je po aretaciji ministra Horvata državno odvetništvo pozval, naj javnosti pojasni svoje ravnanje v zvezi s Horvatom, ker se mu zdi nesorazmerno, čas aretacije pa nenavaden. "Nimamo izrednega stanja, ne bo predčasnih volitev, ves čas se osredotočamo na to, kar počnemo, in to je boj za dobro hrvaških državljanov. To temo bomo podrobno raziskali," je na izredni novinarski konferenci v Banskih dvorih dejal Plenković. Če bodo Horvata zadržali v zaporu, pa ne bo mogel biti več minister, je še dodal hrvaški premier.

Plenkovič napadel državno odvetništvo

Plenković je državno odvetništvo pozval, da se izjasni o razlogih za aretacijo Horvata. "To je trenutek, ko bi glavna državna odvetnica morala stopiti pred kamere in pojasniti, kaj so razlogi za tako hitro aretacijo ministra," je hrvaški premier dejal na novinarski konferenci in izrazil pričakovanje, da bodo pristojni postregli z informacijami in dokazi za akcijo.

"V tem trenutku se meni ta poteza zdi nesorazmerna, verjamem pa, da postopki potekajo zakonito," je še dejal Plenković, ki meni, da čas Horvatove aretacije ni izbran naključno. Ob tem je zagotovil, da na Hrvaškem ni nobenih izrednih razmer.

Predsednik Narodne stranke - reformisti Radimir Čačić je medtem poudaril, da mora Horvat oditi iz vlade in da bodo rezultati policijske preiskave temelj za odločitev stranke o podpori vladi. Kot je še dejal Čačić, je to prva aretacija ministra v času svojega mandata na Hrvaškem, zadeve pa po njegovem ne gre niti podcenjevati niti relativizirati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 03:39 20. Februar 2022.

    Sedaj bo največja HDZ mafija, stranka, ki je na oblasti od samega zločina in etničnega čiščenja vseh ne-Hrvatov iz regije, …

  • 16:47 19. Februar 2022.

    vse so preiskal, samo še med banane so pozabil pogledat, tako, da moke ne bo zmanjkal, borči dobi svojo dozo, …

  • 16:07 19. Februar 2022.

    Mafija ima svoje zakone in nima državnih meja.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.