Velika novost za potovanje na Hrvaško

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Hrvaška bo status cepljenega po novem priznala že 22. dan po prvem odmerku.
Oglej si celoten članek

Štab hrvaške civilne zaščite je spremenil ukrepe za prehod meje za državljane Evropske unije. Na Hrvaško lahko po novem vsi cepljeni brez testa vstopijo že z enim prejetim odmerkom cepiva, če so odmerek prejeli pred več kot 22 dnevi. Na Hrvaško bo mogoče brez testa že 22 dni po cepljenju, a ne več kot 42 dni po prvem odmerku, pri cepivu Astrazeneca pa do največ 84 dni po prvem odmerku. Podobna pravila (22 dni po cepljenju) ima tudi Avstrija. Doslej je brez testa na Hrvaško lahko vstopil le tisti, ki je drugi ali edini odmerek dobil pred najmanj 14 dnevi. 

Tak je tudi predlog Evropske komisije za enotna pravila znotraj EU, da se zaščita prizna 14 dni po drugem ali edinem odmerku.

Prav tako so Hrvati podaljšali veljavnost testa ob prehodu meje, po novem ne sme biti starejši od 72 ur.  Doslej ni smel biti starejši od 48 ur. 

Večja težava kot hitri test, ki ga je za necepljene ob prihodu zahtevala Hrvaška, je zahteva Slovenije, da ob vrnitvi oseba, ki ni cepljena ali prebolevnik, predloži negativen PCR test ali gre v karanteno. Ta predpis za zdaj ostaja, ni pa izključeno, da bo že v kratkem ukinjen, saj bo Hrvaška padla pod mejo 150 primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh, ki velja za rdeče države. 

Več sledi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 09:30 5. Junij 2021.

    So Rizmana zajeli na Dragoni, ali Kaštel novem, baje ga čaka sojenje, nazadnje na TV je bil prav lep, upam, …

  • 21:04 4. Junij 2021.

    OdJJebite korona-fašisti, kakšno olajšanje neki, dovolj je tega sranja, vsak odmerek eksperimentalnega cepiva, ki se vsiljuje zdravim, je odmerek PREVEČ!!

  • 16:51 2. Junij 2021.

    ma jebala vas hrvaška ke u glavo, ovce ene prfuknene...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.