Slovenija
41172 ogledov

Slaba novica za enkrat cepljene

cepljenje
1/2
Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Evropska komisija predlaga, da bi države status zaščitenega po cepljenju priznale šele 14 dni po drugem ali v primeru cepiva Janssen po edinem odmerku cepiva. To bi v primeru Slovenije pomenilo občutno poslabšanje položaja za vse, ki so cepljeni s prvim odmerkom cepiva Astrazeneca.

"Trenutno poteka usklajevanje priporočil o koordiniranem pristopu držav članic EU pri prestopanju notranjih meja EU. V okviru teh priporočil potekajo tudi usklajevanja stališč držav o tem, kdaj po cepljenju se osebi prizna status zaščitene osebe. Usklajevanja so še v teku, saj je Evropska komisija predlog predstavila šele včeraj. Po predlogu Evropske komisije je rok za vzpostavitev zaščite pri vseh cepivih 14 dni," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

"V zvezi s priznavanjem zaščite po prvem odmerku cepiva usklajevanja še potekajo. Slovenija meni, da je priznavanje zaščite po prvem odmerku v določenih primerih smiselno," so še dodali.

Pri nas oseba velja za cepljeno 7 dni po drugem odmerku Pfizerja, 14 dni po drugem odmerku Moderne, 21 dni po prvem odmerku Astrazenece in 14 dni po edinem odmerku cepiva Janssen.

Praksa drugih evropskih držav je trenutno zelo različna. Na Hrvaškem veljaš za zaščitenega 14 dni po drugem ali edinem odmerku, prav tako v Nemčiji in Grčiji. Avstrija status zaščitnega cepljenemu za tri mesece prizna 22. dan po cepljenju, po cepljenju z drugim odmerkom pa se zaščita podaljša za pol leta. Italija trenutno ne glede na cepljenje zahteva negativen test, prav tako Španija in Portugalska.

NOVO. Hrvaška je danes sporočila, da bodo status zaščitenega priznali že po prvem odmerku cepiva. 

Če države EU ne bodo dosegle dogovora glede skupnih kriterijev, bodo kriteriji za vstop v državo brez testa ostali različni. 

Poseben dogovor s Hrvaško morda že danes

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj dejal, da so pogajanja s Hrvaško glede pravil za prestop meje pri koncu. "Smo aktivni na tem področju, tako strokovna kot formalna dogovarjanja potekajo, smo izredno blizu dogovora, upam, da že jutri, usklajujemo zadeve," je dejal včeraj.

Eno od pomembnih vprašanj je tudi, kako se bo obravnavalo cepljene prebolevnike. Pri nas zdaj štejejo za zaščitene takoj po cepljenju s prvim odmerkom, a Hrvaška tega ne priznava in tudi za njih zahteva cepljenje z dvema odmerkoma, čeprav po mnenju strokovnjakov to ni potrebno.

Preboleli varni osem mesecev namesto šest?

Vodja hrvaškega NIJZ Krunoslav Capak je pred dnevi dejal, da v Evropi obstaja konsenz, da se podaljša čas, ko se preboleli štejejo za zaščitene s šestih na osem mesecev, čas zaščite po cepljenju pa naj bi se podaljšal na 12 mesecev.

"Status zaščite po preboleli bolezni in cepljenju je odvisen od študij in podatkov o stanju imunosti v določenem času po preboleli bolezni oz. cepljenju. Pričakovati je, da se bo ta čas podaljšal. Do sprememb bo prišlo, ko bodo na voljo zanesljivi podatki in rezultati študij, ki bodo to potrjevali," pa so na naša vprašanja odgovorili na ministrstvu za zdravje.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • JZekspert 19:25 02.junij 2021.

    Cepilni potni list=jasen dokaz KORONA-FAŠIZMA! PCT=prisilno cepljenje testirancev (brez pravega- informiranega- soglasja), dela se zares neetične poskus na živih ljudeh in to vse s PRISILO, izsiljevanjem grožnjami, omejevanjem... Ljudje se niti pod razno ne cepijo zaradi virusa, ampak le zato, ...prikaži več, da bi potovali na dopust, žal mi je, da so tako pohlevni in brez karakterja. V vsakem primeru: Nuernberg vas čaka, Fuellmich, povedi nas!

  • Herbert_Reyes 15:12 02.junij 2021.

    Začnite delati doma. To je tisto, kar sem finančno najbolj nagrajeval. V petek sem po zaslužku 44.789 ameriških dolarjev prejšnji mesec dobil odličnega Audija A5. obiščite to spletno stran tukaj. .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • JONIJONI 12:15 02.junij 2021.

    Dragi novinar, kdo bo delal študije, a proizvajalci cepiv, tej isti, ki so v preteklosti plačali milijonske kazni zaradi prirejanja študij in podkupovanja zdravnikov?

Sorodne novice