Zdravje
6720 ogledov

Kmalu pomembna novost za cepljene in prebolevnike

Maske Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
Zaščita po cepljenju bo veljala dlje, prav tako bodo prebolevniki dlje časa po bolezni veljali za zaščitene.

"V tem trenutki je splošno mnenje, da se rok podaljša. Pred tem nismo imeli podatkov in nismo vedeli, zelo verjetno se bo na evropskem nivoju ta rok podaljšal in bo zaščitenost priznana 12 mesecev po cepljenju in 8 mesecev po bolezni," je na novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite povedal Krunoslav Capak, direktor hrvaškega NIJZ.

Koliko časa veljaš za zaščitenega, je pomembno za prehod meje, pri nas pa tudi za obisk javnih prireditev in notranjih prostorov gostiln. 

Pojasnil je tudi, zakaj serološki testi, ki pokažejo količino protiteles v krvi, ne veljajo kot potrdilo o prebolevnosti. "Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) meni, da se ne morejo uporabljati kot dokaz, da ste bolezen preboleli, saj so nezanesljivi glede novih variant. Lahko imaš dovolj antitelesa za staro varianto, za novo ne veš, ali deluje zaščitno," je pojasnil Capak.

Hrvaška v petek sprošča ukrepe, pomembna pa je tudi novost pri pravilih na meji, ki bo mnogo Slovencem olajšala pot na Hrvaško. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:13 26.maj 2021.

    Trenutno najpomembnejša tem v državi, kako čim lažje priti na Hrvaško, namesto, da bi razmišljali o tem, kako se najhitreje znebiti trenutne strahovlade.

  • mihatirs 12:56 26.maj 2021.

    haha, ker komedija...po nobeni logiki ne moreš biti dlje zaščiten če si "umetno" prebolel virus z nekim zvarkom od cepiva, kot pa da si naravno prebolel...adijo pamet vsem spranim glavam na tem planetu!

Sorodne novice