Slovenija
18710 ogledov

Novi podatki: Slabe novice, padanje epidemije se je ustavilo!

Covid-19 Profimedia
Novih potrjenih primerov je bilo včeraj enako kot pred enim tednom.

Ob 3.378 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 323 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 9,6 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 42.696 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je zmanjšalo za štiri odstotke in znaša 4.124, sedemdnevno povprečje dnevnih okužb pa je 279.

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, tokrat ni ne porasta ne padca števila novih potrjenih primerov. Tako prejšnji ponedeljek kot včeraj so potrdili 323 novih okužb. Je pa bilo včeraj opravljenih za približno pet odstotkov več PCR testov, kar pomeni, da je delež pozitivnih nekoliko višji. Če je še prejšnji teden znašal 9,1, je bil včeraj, kot že omenjeno 9,6.

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov po podatkih ustrezamo zeleni fazi, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 3000. Vlada sicer zelene faze uradno še ni razglasila, presodila je namreč, da epidemiološke razmere še naprej zahtevajo določeno previdnost.

Odpiranje ob pogoju PCT

O spremembah ukrepov bo znova odločala v sredo popoldan, na podlagi torkovih podatkov. Včeraj se je sicer že sestala strokovna skupina pri ministrstu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar. Bojana Beović, sicer vodja strokovne skupine za cepljenje, je povedala, da je beseda tekla predvsem o tem, kako sprostiti čimveč dejavnosti ob upoštevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

nošenje mask na prostem Slovenija Ukrepi: V to smer se nagiba svetovalna skupina Bojana Beović Ukrepi Slovenija Kako dolgo bomo imeli pogoj PCT? Tako odgovarja Beovićeva!

ISJ: Epidemija upada počasi ali celo stagnira

Inštitut Jožef Štefan je po dveh tednih hitrega upadanja epidemije medtem opozoril, da epidemija upada počasneje ali celo stagnira. Ocenjeno reprodukcijsko število je R=0,94, kar pomeni, da ena okužena oseba prenese virus naprej na manj kot eno osebo. 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev je 203. "Glede na semafor ukrepov EU, kjer je kriterij 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev, smo v rdeči fazi," poudarjajo pri IJS. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli v drugi polovici junija. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije."

Zeleni po evropskih kriterijih bomo šele v drugi polovici avgusta

Še po zadnji, bolj optimistični prognozi, ki je bila narejena 28. maja, bi morali biti oranžni že 8. juija, zeleni pa bi lahko bili 16. julija. Ocenjeno reprodukcijsko število je bilo takrat bistveno nižje kot danes in je znašalo R=0,73.

Covdi-19 v Ljubljani Covid-19 Slovenija Najnovejša prognoza: Slabe novice, IJS popravil napovedi na slabše!

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Ender3 12:42 01.junij 2021.

    Narod pričakuje edino padec vlade, to bo rešilo vse probleme politične krize. Sicer bomo vedno poslušali damagogijo in manipulacijo vladnega bolnika... https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/janez-jansa-se-en-miting-pa-bomo-v-4-valu-in-novih-zaostritvah/

  • Kirka 10:36 01.junij 2021.

    Nehajmo testirati, če pa že, samo s PCR testi in navijmo cikle na 30, ker že vrabci na strehi čivkajo, da pri 40 ciklih, kolikor jih delajo naši "strokovnjaki", test zazna tudi neaktivne ostanke RNA virusov, ki smo jih že ...prikaži več zdavnaj preboleli . Zato tudi toliko asimptomatskih prenašalcev, ki to sploh niso. Ja, in sedaj so se spravili še na otroke! Kriminal!

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 10:31 01.junij 2021.

    To je pa zato ker se nočemo cepiti.