Slovenija
21001 ogledov

Kako dolgo bomo imeli pogoj PCT? Tako odgovarja Beovićeva!

Bojana Beović Bojana Beović, vodja vladne svetovalne skupine za covid-19
Pogoj PCT ni vezan na razglasitev epidemije.

V nedeljo je bilo potrjenih 91 novih okužb z virusom sars-cov-2, kar je več kot pred enim tednom. Višji je tudi odstotek pozitivnih testov, da se je upadanje epidemije upočasnilo, pa opozarjajo tudi pri IJS

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Slabe novice, krivulja se je obrnila navzgor

"Porast številk v zadnjih dneh lahko pripišemo temu, da je virus pri nas še zelo prisoten," je epidemiološke razmere v državi komentirala Bojana Beović, vodja strokovne skupine za cepljenje pri ministrstvu za zdravje. "V javnosti večkrat slišim komentarje, da bodo sprostitve možne, ko bo epidemije konec. Sproščanje ukrepov za preprečevanje virusa pa nikakor ni vezano na to, ali je v državi administrativno razglašena epidemija ali ne. Ti ukrepi so namenjeni zaščiti zdravja, življenja ljudi in so odvisni od tega, kako pogosti so primeri, kako se bolezen v državi širi."

Več kot dvakrat več okužb kot v Italiji in Avstriji

Glede na obsežno epidemijo, ki je v Sloveniji še prisotna, precej več primerov imamo kot sosednji Avstrija in Italija, več kot še enkrat toliko, lahko računamo na to, da bodo morali biti ukrepi pri nas še nekaj časa v veljavi, po možnosti na pameten način. "Po eni strani naj večina dejavnosti deluje, po drugi strani pa se moramo dosledno držati pravila, da se zbiramo samo, če nismo kužni, torej smo sveže testirani ali zaščiteni s prebolelo boleznijo ali cepljenjem," je poudarila Beovićeva. "Zato bi se morali posebej zavzemati, da se ohranijo taki ukrepi, ker bomo na ta način bomo ohranili nizko število okužb in ne bodo potrebne administrativne prepovedi posameznih dejavnosti."

Na vprašanje, kdaj bo Slovenija po njeni oceni dosegla evropske kriterije za zeleno fazo, je Beovićeva poudarila, da je to odvisno od prebivalcev Slovenije. "Zbiranje, obratovanje gostinskih lokalov in prireditev bo možno ob pogoju, da so okrog nas ljudje, od katerih bolezni ne moremo dobiti," je poudarila Beovićeva. "To pomeni upoštevanje pogoja PCT - to je nekaj, kar je izvedljivo, da se lahko dejavnosti normalno odvijajo."

Razlike med posameznimi regijami

Epidemiološka slika v Sloveniji se sicer precej razlikuje po posameznih regijah. "Objektivnih podatkov, zakaj je tako, nimam," pravi Beovićeva. "Me pa zanima, kaj se bo zgodilo v Prekmurju, glede na dogodke pred tednom dni, ko so bile tam velike proslave ob zmagi nogometnega kluba."

mestni utrip Covid-19 Slovenija Stanje po regijah: Tri regije rumene, ostale so zelene!

Do neke mere je po oceni Beovićeve pričakovati večje število okužb v urbanem delu države, t. j. v osrednjeslovenski regiji, kjer se epidemija lahko širi hitreje kot tam, kjer je poseljenost redka in imajo ljudje posledično zato manj stikov. "Verjetno k večjemu številu okuženih v osrednjeslovenski regiji pripomore urbanost," je na tiskovni konferenci poudarila Beovićeva. "Za primorsko-notranjsko pa mi ni povsem razumljivo, za kakšne izbruhe gre. Se pa tam posebej organizirajo glede cepljenja, kar je spodbudno."

Na Hrvaškem manj okužb, a bistveno več smrti

O Hrvaški, kjer imajo spet manj potrjenih primerov okužb z virusom sars-cov-2, a hkrati veliko več smrtnih primerov, pa je Beovićeva povedala: "Število opravljenih testov je na Hrvaškem bistveno nižje kot v Sloveniji, mislim, da je to razlog za razliko v številu okužb."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • Kirka 19:51 01.junij 2021.

    https://www.slovenskizdravniki.si/corman-drosten-recenzijsko-porocilo/

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:28 31.maj 2021.

    Ti skuštrana Janezova priležnica, mislim, da si svoje ritolizništvo dobro vnovčila, zdaj pa se ugasni in da te ne vidimo več.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:15 31.maj 2021.

    Zakaj jo sprašujete ? Itak bo danes povedala tako že jutri bo drugače. Naj se umakne v penzijo. Dovolj nebuloz je že izjavila.