Slovenija
23031 ogledov

Najnovejša prognoza: Slabe novice, IJS popravil napovedi na slabše!

Covdi-19 v Ljubljani Profimedia
V oranžno fazo po evropskih kriterijih bomo prišli šele konec in ne v začetku junija.

"Epidemija upada vse počasneje, mogoče celo stagnira, kar ni dobro, saj smo po kriterijih EU še vedno krepko v rdeči fazi," piše Matjaž Leskovar, ki za IJS pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji. "Ne pokvarimo si, kar smo z disciplino do sedaj dosegli, kajti ko začnejo številke enkrat naraščati, je krivulje težko obrniti spet navzdol."

Reprodukcijsko število ocenjujejo na R=0,94, kar pomeni, da oseba virus prenese naprej na manj kot eno osebo. Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 279.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 0,4 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 250. prebivalec.

 | Avtor:
 | Avtor:
 | Avtor:
 | Avtor:

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev je 203. "Glede na semafor ukrepov EU, kjer je kriterij 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev, smo v rdeči fazi," poudarjajo pri IJS. "Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli v drugi polovici junija. Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije."

Še po zadnji, bolj optimistični prognozi, ki je bila narejena 28. maja, bi morali biti oranžni že 8. juija, zeleni pa bi lahko bili 16. julija. Ocenjeno reprodukcijsko število je bilo takrat bistveno nižje kot danes in je znašalo R=0,73.

 | Avtor:

Epidemija je za zdaj razglašena do 15. junija. Po oceni IJS bo glede na izdelano prognozo tedensko povprečje okužb takrat znašalo približno 241, sedemdnevna incidenca bo 167, v bolnišnicah pa se bo zdravilo med 160 in 200 covidnih bolnikov. 

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • martin72 23:30 31.maj 2021.

    Kmalu bomo govorili o četrtem valu ki je na semaforju vlade že napisan,spet bodo čudežno rasle številke,maske so še v rezervi,spet bo dobiček za nekatere izbrance,oh kaj vse nas še čaka....

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:25 31.maj 2021.

    Zdaj pa res ne vem, so na IJS tako brez hrbtenice, da delajo kar Janez reče ali pa ne znajo računat. Škoda, ker potem nimajo službe v pravi ustanovi.

  • munja 19:48 31.maj 2021.

    Če gre prehitro proti zeleni fazi, je treba številke malo povišat, ker se bo potem več ljudi cepilo. To je tudi cilj.