Zdravje
1572 ogledov

WHO: Pomembna sprememba glede posameznih različic

Koronavirus covid-19 laboratorij Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je prišlo pri obravnavi posameznih različic do spremembe.

Svetovna zdravstvena organizacija bo po novem za poimenovanje posameznih različic virusa SARS-CoV-2 v javnih razpravah uporabljala grške črke. Grške črke se bodo uporabljale za poimenovanje različic, ki jih podrobneje spremljajo, saj predstavljajo večje tveganje za javno zdravje.

Angleški različici, znani tudi kot B.1.1.7, so dodelili ime alfa. Južnoafriška različica, za katero uporabljajo oznako B.1.351, je beta. Brazilska različica ali P.1 je gama, podtip indijske različice B.1.617.2 pa delta.

Grška imena so dodelili tudi nekaterim drugim različicam: epsilon = B.1.427/B.1.429; zeta = P.2; eta = B.1.525 (nigerijska različica); theta = P.3; jota = B.1.526 in kapa = B.1.617.1 (podtip indijske različice).

WHO je pojasnila, da so se za poenostavitev poimenovanja različic odločili tudi zato, da se ne bi nadaljevalo stigmatiziranje zaradi imen, ki so jih posamezne različice virusa dobile. Predstavnica WHO Maria Van Kerkhove je dejala, da nobena država ne bi smela biti stigmatizirana, ker so pri njih odkrili novo različico. 

Delta povzroča težave

Iz Velike Britanije medtem poročajo, da so na začetku tretjega vala, ki naj bi ga deloma povzročila različica delta. Ta se širi hitreje kot različica alfa, ki je na Otoku povzročala težave minulo zimo. Stroka že opozarja, da bi morali za 21. junij napovedano sproščanje ukrepov preložiti.

Iz Vietnama medtem poročajo o različici, ki je kombinacija različic delta in alfa. Pristojni različico opisujejo kot »zelo nevarno«, med drugim naj bi se hitreje širila po zraku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.