Zdravje
8723 ogledov

Za potovanje na Hrvaško na cepljenje, ki sploh ni potrebno

Cepljenje proti covid-19 Epa
Ker nekatere države, med njimi Hrvaška, za prebolevnike zahtevajo dva odmerka cepiva, se prebolevnike cepi, čeprav drugega odmerka cepiva iz vidika stroke, sploh ne potrebujejo.

Čeprav strokovnega vzroka za to, da bi se morala oseba, ki je prebolela covid-19, cepiti prej, kot pol leta po preboleli bolezni ni, je prebolevnikom zdaj omogočeno, da se cepijo takoj po tem, ko so bolezen preboleli.

"Poenotenja za prehod meje med državami še ni"

"Za zaščito zadošča, da se cepi z enim odmerkom in to šest mesecev po preboleli bolezni, lahko celo osem mesecev," poudarja Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje. "Vendar pa prebolevniki naletijo na težave, ko želijo potovati v države, ki zahtevajo dva odmerka cepljenja. Poenotenja za prehod meje med državami še ni," razlaga Beovičeva.   

Taka pravila glede prečkanja meje ima Hrvaška. Brez negativnega PCR- ali hitrega testa lahko prebolevniki mejo prečkajo le,  če so bili 180 dni od potrjene okužbe. 

Osnovno besedilo ob registraciji cepiva govori o tem, da se lahko oseba cepi takoj po preboleli bolezni in za to ni nobene kontraindikacije, da se oseba ne bi cepila z dvema odmerkoma. "Še enkrat poudarjam, za njihovo zaščito to ni potrebno," pravi Beovićeva. "Pri AstraZeneci omenjamo možnost, da naj se ljudje cepijo čim kasneje, se pravi proti 12 tednu, saj to omogoča po sedaj znanih podatkih nekoliko boljšo zaščito. Lahko pa se, če polno cepljenje potrebujejo, cepijo prej. "

S prvim odmerkom je bilo v Sloveniji cepljenih 39 odstotkov ljudi, polno cepljenih pa je četrtina. "Najpomembnejši podatek je, koliko ljudi je bilo cepljenih s prvim odmerkom. Prvi odmerek je tisti, ki prepreči hudo bolezen, hospitalizacijo ali slab izid," pravi Beovićeva. 

Ali se bo prebolevnik cepil prej kot čez šest mesecev, je torej prepuščeno njegovi presoji. "Dokler je bilo cepiva malo in tudi za to, ker za zaščito zadošča en odmerek, smo dosledno priporočali cepljenje z enim odmerkom in to šele takrat, ko bi zaščita po šestih mesecih začela pojenjati. Glede na trenutno stanje, sorazmerno velik delež precepljenosti in več cepiva na voljo, je dana možnost, da se ljudje odločijo in cepijo tudi prej, tudi z dvema odmerkoma, čeprav za ohranjanje zdravja, za zaščito bolezni, to ni potrebno."

Komentarjev 3
  • suineg7878 16:22 31.maj 2021.

    Vecina se jih cepi, da se bodo lazje vrnili v "normalnost". Kako se motijo! Streznitev bo prisla ze jeseni.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:47 31.maj 2021.

    Beovicka vsak dan drugače razlaga. Kot ji pač narekuje veliki noriški kralj. Tako kot Cefizelj na IJS ki vsak dan drugače napove kdaj bo zeleno. Če imamo na IJS same take strokovnjake potem bi ta ustanova kmalu le še zgodovinski ...prikaži več spomin na nekoč ugledno in spoštovano ter kredibilno ustanovo.

  • marko345 15:05 31.maj 2021.

    Ma Beovičeva kar naprej spreminja svoje izjave, v Slovenijo pa iz Eu lahko vstopi kdor hoče- zdrav, cepljen, bolan, saj na mejah ni kontrole in Slovenija od teh tujcev ne zahteba nobenih papirjev, Beo ičeva pa ne ve od kje ...prikaži več novi sevi. Beovič iz uvoza jih dobivamo zaradi vaše nesposobnost, da vladi poveste, da zahteva za vstop v državo PCR POTRDILA od vseh ki v državo vstopajo.