Slovenija
46545 ogledov

En teden zamika, tako bo z vračanjem s Hrvaške do srede junija

Hrvaška obala
1/2
Profimedia
Čeprav Hrvaška najbrž že ta teden ne bo več rdeča, bomo negativne teste in potrdila najbrž potrebovali vsaj še 14 dni.

Evropski center za nadzor bolezni za razvrščanje držav uporablja pojavnost ali incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Zelo verjetno bo ta teden na Hrvaškem število okužb padlo pod 150 in Hrvaška ne bo več rdeča država. A Slovenija bo predvidoma še do 13. junija za vse, ki se bodo vračali s Hrvaške, zahtevala negativen PCR test, potrdilo o cepljenju ali o tem, da je oseba prebolela covid-19.

Problem je v tem, da vlada odlok o prehodu meja sprejema v sredo, v četrtek pa Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) objavi nove podatke za pretekla dva tedna in nov zemljevid.

Tako se je zgodilo prejšnji teden. Vlada je v sredo zvečer sprejela odlok, ki velja do 30. maja do 6. junija, na seznam temno rdečih regij je bila uvrščena Severna Hrvaška. Naslednji dan je ECDC objavil nov zemljevid, na katerem Seevrna Hrvaša ni bila več temno rdeča. "Podatki na seznamu držav, objavljeni v vsakokratnem odloku, temeljijo na zadnjih podatkih, ki jih prejmemo od NIJZ," so nam pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC ECDC
https://cms.zurnal24.si/media/images/2021-22/2021w20-covid19-eu-eea-subnational-combined-traffic-1.png

Trenutno veljavni zemljevid ECDC (zgoraj) upošteva podatke o okužbah od 10. do 23. maja, trenutno veljavni slovenski seznam pa najbrž podatke o okužbah od 3. aprila do 17. maja (spodaj).

Zemljevid | Avtor: ECDC ECDC

Za nas dovolj, da država ni rdeča

Hrvaška je imela prejšnji teden 14-dnevno incidenco na sto tisoč prebivalcev 229, število okužb pa strmo pada, tako da je precej verjetno, da bo v četrtek že padla pod mejo 150 in ne bo več rdeča država. Za vstope iz držav, ki niso rdeče ali temno rdeče, Slovenija ne zahteva negativnih testov ali potrdila o cepljenju. A če se način sprejemanja odločitev pri nas in predpisi ne bodo spremenili, bomo na prost vstop s Hrvaške nazaj v Slovenijo čakali vsaj še do 14. junija.

14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev je v Sloveniji trenutno 203. Po zadnjih podatkih ECDC za 19. in 20. teden je bila 264, hrvaška pa 229. Še do včeraj je na podlagi trenda padanja števila okužb veljalo, da bo incidenca v Sloveniji pod 150 8. junija, a je zaradi večjega števila okužb predvideno, da bo tega prišlo šele 27. junija.

Hrvati dajo odpustek samo zelenim

Na Hrvaškem je drugače, saj za prost vstop zahtevajo, da je država zelena in ne zadošča, da ni rdeča. Priznavajo pa na Hrvaškem hitre teste, medtem ko je ob povratku iz rdeče države v Slovenijo zahtevan PCR test.

Tudi ko bo Slovenija padla pod mejo 150, bo Hrvaška še naprej zahtevala negativen test, potrdilo o cepljenju ali prebolevnosti. Pravila za vstop na Hrvaško sicer veljajo do 15. junija, potem bodo predstavili nov paket sproščanja ukrepov, ki lahko vključuje tudi spremembo režima na meji.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 4
  • marko345 12:13 01.junij 2021.

    Hrvati bodo zopet goljufali o virusu, saj so lansko leto okužili celo Evropo. Zato zahtevamo, da se pri vstopu iz Hrvaške zahteva potrdilo o cepljenju,ali o prebolelosti, ali pcr test. Brez tega ni vstopa v Slovenijo za nikogar- tudi za ...prikaži več Slovence ne, zato tudi ni potrebno uvest karanteno.

  • Boris 08:23 01.junij 2021.

    ode pamet v pm

  • ode 07:58 01.junij 2021.

    https://nova24tv.si/slovenija/politika/l-agenta-globoke-drzave-kunstelj-in-klavora-v-akciji-proti-jansevi-druzini-tokrat-sta-se-se-z-lazmi-spravila-nad-njegovega-sina-zana/