Slovenija
1054 ogledov

Takšno cepivo proti covidu-19 bodo dobili otroci

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Začenja se cepljenje otrok, pri čemer bodo imeli prednost otroci s kroničnimi boleznimi. Raziskave že potekajo glede cepljenja otrok, mlajših od 12 let.

Epidemija se po zadnjih znanih podatkih umirja, a počasneje, kot bi si želeli. Po evropskih kriterijih smo namreč še vedno krepko v rdeči fazi, evropsko oranžno fazo bi lahko dosegli šele konec junija. K večji precepljenosti bi tako lahko pripomogli tudi s cepljenjem mlajših oseb, a se lahko glede tega pojavljajo nekateri pomisleki, ki jih je v Odmevih na TV Slovenija naslovil dr. Marko Pokorn, strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Pokorn je v zvezi z vrsto cepiv za otroke, starejše od 12 let, pojasnil, da bo tudi njim dodeljeno identično cepivo v enakem odmerku, saj ''gre tudi v teh primerih za majhne odmerke. Ti tako niso odvisni od velikosti cepljene osebe.'' Izkušnje z dosedanjim cepljenjem so dobre, resnih težav po cepljenju otrok s kroničnimi boleznimi pa do zdaj niso zaznali, je še dodal.

Otroci v najbolj zgodni starosti relativno manj pogosto zbolevajo, ''je pa res, da je pri mladostnikih hitrost širjenja okužbe enaka kot pri odraslih,'' je pojasnil pediater in infektolog.

Kot je v ponedeljek povedala epidemiologinja Bojana Beović, je pri otrocih potek bolezni lažji, a tudi pri nekaterih obolelih je prišlo do sistemskih vnetnih obolenj, ki so sledila okužbi. Do zapletov lahko pride tudi pri otrocih, ki sicer nimajo težjega poteka bolezni. Priporočeno je, da se cepijo kronično bolni otroci.

Pomisleke glede dolgoročnih učinkov cepiv, sploh teh, ki so zasnovana na tehnologiji informacijske RNA in vektorsko, je zavrnil z ugotovitvijo, da so bila tovrstna cepiva v uporabi že pred pojavom novega koronavirusa, ''pandemija pa je privedla, da se ta cepiva množično uporabljajo, zato je prišlo do zelo redkih stranskih učinkov.''

Uvajanje cepiva v otroško populacijo spremljajo strokovne organizacije, ki so že izdale strokovne smernice. Cilj je, da bi otrokom omogočili normalen vstop v novo šolsko leto.

Glede cepljenja otrok, mlajših od 12 let, je Pokorn še pojasnil, da že potekajo raziskave, v katerih preučujejo učinkovitosti manjših odmerkov cepiv, rezultati pa bodo predvidoma znani konec tega leta.

Cepljenje Zdravje Beović: Cepljenje otrok proti covid-19 se lahko začne

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 09:42 02.junij 2021.

    kaj reči o naših propagatorjih cepljenja otrok ko pa nam svetovno znani nemški doktor prof. dr. Sucharita Bhakdi močno odsvetuje cepljenje otrok. https://www.bitchute.com/video/fxpDitYLCR8z/

  • krucefiks 12:05 01.junij 2021.

    Mengele-tu se verjetno smeje na onemu svetu

  • JZekspert 09:36 01.junij 2021.

    Tukaj prvič slišite: cepljenje dojenčkov za sezono 2021/22, počasi pa bo treba misliti tudi na še nerojene otroke, 'pocepiti'* bo treba vse noseče, ali pa le sumljivo spolno aktivne ženske, tudi njih moramo zaščititi pred tem krvoločno smrtonosnim, ubijalskim in ...prikaži več morilskim mega-virusom. Nikoli ni prezgodaj in nikoli ni prepozno, cepljenje ZDAJ! Stroka pravi, da je varno, nevarno (DANGER%&#!!!) je, če jih ne cepite: https://www.youtube.com/watch?v=2_kwFKAmd8M