Zdravje
1080 ogledov

Beović: Cepljenje otrok proti covid-19 se lahko začne

Bojana Beović Daniel Novakovič/STA
Prednost pri cepljenju bodo imeli otroci s kroničnimi boleznimi.

"Cepljenje otrok se lahko začne, za to nobenih uradnih omejitev," je na današnji vladni novinarski konferenci sporočila Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje.

Cepljenje bodo najprej priporočili otrokom s kroničnimi boleznimi

Evropska agencija za zdravila je prejšnji teden odbrila uporabo cepiva Pfizer za cepljenje otrok od 12 leta dalje. Pred tem sta to odločitev sprejeli že Kanada in ZDA. "Tako se bo tudi pri nas lahko začelo cepljenje, smiselno bi bilo, da bi to cepljenje aktivno najprej priporočili tistim otrokom, ki imajo kronične bolezni, zaradi katerih so posebej ranljivi, kot je bilo to svetovano pri odrasli populaciji," pravi Beovićeva.
Glede tega predloga se bo ta teden sestala posvetovalna skupina, kjer bomo uradno sprejeli to stališče, kar bo podlaga za navodila NIJZ. "Tukaj računamo posebej na strokovno vlogo pediatrov," poudarja Beovićeva.  

Kakšne so strokovne utemeljitve za cepljenje otrok?

Doslej je veljalo, da otroci covid-19 prebolevajo v lažji obliki. "Že pri britanski varianti so v Veliki Britaniji opažali bistveno pogostejše zbolevanje otrok, bilo je tudi nekaj hujših primerov, podobno opažajo pri indijski različici," razlaga Beovičeva.

Statistično gledano pa je bolezen veliko blažja pri otrocih kot odraslih, potrjuje Beovićeva, dodaja pa: "Imamo pa tudi pri otrocih, na eni strani težje poteke, na drugi strani pa poseben sindrom, sistemsko vnetno obolenje, ki sledi okužbi s covid-19, kar ap je pri odraslih zelo redno. Če seštejemo to dejstvo in pa dejstvo, da bomo epidemijo omejili, če bo čim večji delež vsega prebivalstva precepljen, se pravi, da bo ustvarjena kolektivna imunost, je gotovo smiselno, da se cepijo tudi otroci."

Kolektivno imunost naj bi dosegli pri 66 odstotni precepljenosti celotnega prebivalstva, če se bodo v Sloveniji začeli širiti nove, bolj nalezljive različice, pa bi ta precepljenost po besedah Beovičeve moral biti večja. 

Cepljenje otrok bo neobvezno, kot je za odrasle. 

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 14:55 31.maj 2021.

    če vas skrbi da bo cepivu pretekel rok trajanja pa cepite benjamina pa fikus in taščin jezik, če se ne bodo posušl, pa potem dejte vaše mulce, naše pa puste pri miru. in ne jim obljublat diskotek in izletov v ...prikaži večv grčijo če bodo ceplen.

  • roscha 13:46 31.maj 2021.

    IN zakaj bi cepili otroke?! Njim pri okužbi itak nič ni. DSO-je in tiste nad 50+ smo pocepili, kojiklinac je zdaj problem? Zaščititi tiste nad 50, ki se nočejo cepit? Ne serite, dost je blo...

  • JZekspert 13:08 31.maj 2021.

    Leon, se strinjam, tega nihče ne pove! PCT = prisilno cepljenje testirancev = kršitev vseh etičnih norm in pravil kliničnega preizkušanja: Helsinške, Oviedske deklaracije in seveda Nurnberškega kodeksa. Nurnberg 2 vas čaka, za zločine proti človeštvu, ne pa, da nam ...prikaži več boste ''pocepili'' otroke...so ljudje sploh seznanjeni, da imajo cepiva le začasno (domnevno urgentno) dovoljenje in da otroci nimajo nekih koristi od cepljenja? Vi jim o vsem lažete, predvsem o tveganjih, AE, SAE in številnih smrtih.