Vendarle obvezno cepljenje za javni sektor?

Foto: Epa
Foto: Epa
Na Hrvaškem vse večje skrbi. Vlada naj bi uvajala obvezno cepljenje.
Oglej si celoten članek

Kot poročamo v članku na tej povezavi, se je Hrvaška na zemljevidu evropskih držav z aktualnimi epidemiološkimi podatki obarvala oranžno. Skrbi naraščajo, številni opozarjajo, da je oranžna opozorilo, da lahko hitro postanejo rdeči in da se s tem turistična sezona pri njih konča. 

Danes hrvaški portali pišejo, da vlada kot odgovor na situacijo uvaja obvezno cepljenje ali obvezno covid potrdilo za tri javne sektorje, in sicer zdravstvo, šolstvo in socialo. Portal index.hr se pri tem sklicuje na vire blizu vladi, ki so informacijo danes zjutraj potrdili za njihov portal.  

Pri tem naj bi na vladi poudarjali, da bodo šli v smeri nekaterih držav Evropske unije, ki so že prevzele nekatere aktivnosti v tej smeri. Pritisk na javni sektor glede cepljenja so na Hrvaškem sprožili tudi podjetniki, potem ko je postalo jasno, da se je premier Andrej Plenković trdno odločil, da bodo podporo podjetjem pogojevali s cepljenjem oziroma covid potrdili. 

V omenjenih treh vejah javnega sektorja na Hrvaškem je zaposlenih okrog 180 tisoč ljudi, med katerimi so zdravniki, medicinske sestre, šolniki, socialni delavci, ... Kot so za index.hr še povedali njihovi viri blizu vlade, naj bi spremembo vlada uvedla po hitrem postopku, najverjetneje še avgusta. 

Index še piše, da uradno odločitev še ni potrjena, vlada naj vendarle razpravaljala tudi o uvajanju obveznih covid potrdil, kar bi pomenilo, da so sprejemljivi tudi negativni testi in potrdila o prebolenem koronavirusu v zadnjih šestih mesecih. Razprava je še v teku. 

Razpravljajo tudi o tem, kakšne sankcije naj bi uvedli za tiste, ki bodo cepljenje zavrnili - v primeru, da to za omenjene tri veje javnega sektorja postane obvezno. 

nove skrbi Hrvaška obala spet oranžna: "Edina rešitev je, da nemudoma ustavimo vse ..." Covid-19 Uradno: S tretjim odmerkom bodo začeli cepiti 1. avgusta

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 23:36 16. Julij 2021.

    Hrvati nimajo razloga za cepit kot naše ovce ,ki rinejo na morje ,prav vsak dan je non stop reklama na …

  • 21:33 16. Julij 2021.

    Da se bojo sestre pa učitelji lažje odločil. https://sestavacepiva.si/covid-19 , janssen je še zmer najjači :-)

  • mph
    21:32 16. Julij 2021.

    Edino pravilno, enako v domovih za ostarele.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.