Svet
49968 ogledov

Hrvaška obala spet oranžna: "Edina rešitev je, da nemudoma ustavimo vse ..."

Hrvaška Epa
"Edina rešitev je, da nemudoma ustavimo vse zabave, nočne klube in druge prireditve na obali, ki so, kot dobro vemo od lanskega poletja, močno pospešile širjenje virusa, posledično pa konec turistične sezone. Ker na takšnih mestih ljudje epidemioloških ukrepov ne upoštevajo, niti negativni brisi ne pomagajo," je dejal hrvaški epidemiolog.

Nov zemljevid evropskih držav z aktualnimi epidemiološkimi podatki, ki ga je objavil Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC), kaže, da se je stanje v nekaterih državah poslabšalo. Hrvaška obala se je obarvala v oranžno, prav tako so oranžni deli Belgije, Francije, Irske, Norveške, Švedske in Finske. V rdečo so se obarvale Nizozemska, Španija in Portugalska, prav tako tudi Malta, ki sodeč po podatkih portala Statista dosega najvišjo stopnjo precepljenosti prebivalstva med evropskimi državami. Delno je rdeča tudi Grčija. 

Na Cipru je stanje še slabše, obarvan je temnordeče, prav tako so temnordeči deli Španije in Nizozemske.

Zemljevid ECDC | Avtor: ECDC.eu ECDC.eu

Hrvati v strahu: Oranžna je opozorilni znak

Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je najvišja 14-dnevna incidenca na Hrvaškem v Zadarski županiji (211), sledita Šibensko-kninska (95) in Dubrovačko-neretvanska (74). Regija z najnižjo incidenco na Hrvaškem je Istrska županija (3).

Direktor Hrvaške turistične zveze Veljko Ostojić je za Index dejal, da je to pričakoval, obenem pa je dodal, da je oranžna le opozorilo, da lahko hitro postanejo rdeči in se sezona konča. "Nisem bil presenečen, da smo oranžni, ker sledim številkam po obalnih okrožjih, to sem pričakoval. Bilo je le vprašanje časa. Oranžna je opozorilni znak, saj gremo v rdečo hitreje kot nazaj v zeleno," je pojasnil.

Ministrica za turizem Nikolina Brnjac je dejala, da je prehod v oranžno za Hrvate prelomnica. "Vsi se moramo zavedati, da je epidemiološka situacija ključnega pomena za nadaljnji interes gostov, zato se moramo odločiti, ali želimo imeti uspešno sezono ali ne. Apeliram na vse, turiste in domačine, naj spoštujejo epidemiološke ukrepe in se cepijo," je poudarila.

Konec prireditev za letošnjo sezono?

Bernard Kaić, vodja službe za epidemiologijo (HZJZ), pa je opozoril, da se, če se obarvajo v rdeče, zanje spremeni vse. "Potem bi lahko druge države svojim državljanom priporočale, naj ne potujejo na Hrvaško, ker epidemiološka situacija pri nas ni dobra," je dejal za Index.

"Držite se epidemioloških ukrepov, nadenite si masko na obraz takoj, ko ne boste mogli držati dovolj medsebojne razdalje. Slišim, da se v nekaterih turističnih krajih ukrepom posveča le malo pozornosti, ljudje ne nosijo mask, ko gredo v trgovino. Podobno se obnašajo turisti. Mislijo, da je Hrvaška El Dorado, sem zbežijo, da bi si oddahnili od ukrepov v svoji državi. Pridejo k nam in niso pozorni, okužijo se, čeprav so se morda družili le z drugimi tujimi državljani. A na poti okužijo našo populacijo, ki ni imuna. Edina rešitev je, da nemudoma ustavimo vse zabave, nočne klube in druge prireditve na obali, ki so, kot dobro vemo od lanskega poletja, močno pospešile širjenje virusa, posledično pa konec turistične sezone. Ker na takšnih mestih ljudje epidemioloških ukrepov ne upoštevajo, niti negativni brisi ne pomagajo," je še dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 12:08 16.julij 2021.

    Bilo jim je sladko, a kratko, sedaj bo potrebno plačat račune !

  • popokatopetl 09:52 16.julij 2021.

    Lohk bi uredili en party otok brez omejitev in testiranja, iz katerega bi se lahko vrnil po najmanj treh tednih.

  • krucefiks 07:39 16.julij 2021.

    na podlagi prestrašenih ovc ki se hodijo testirat,je epidemija,bolan pa nobeden.Strašenje folka bo pa obrodilo sadove ,ljudje bodo zbolevali za vsak najmanjši kašelj.