Svet
8044 ogledov

Odločitev padla: Podjetja z več kot 70 odstotki cepljenih, bodo dobila pomoč

<slovenija>28.05.08....patria...delavca...varjenje...proizvodnja...gorenje
1/3
Anže Petkovšek
Predstavniki hrvaške vlade, sindikatov in delodajalcev so danes dosegli dogovor o modelu nadaljevanja plačevanja državnih covidnih podpor podjetjem. Da bi podjetje še naprej prejemalo podporo, mora imeti najmanj 70 odstotkov cepljenih delavcev. Za ostala podjetja, ki so deležna podpore, bo višina zneska proporcionalna številu cepljenih delavcev.

Po današnjem srečanju hrvaških socialnih partnerjev je pred novinarje prvi stopil glavni direktor hrvaškega združenja delodajalcev (HUP) Damir Zorić, ki je potrdil, da so dosegli dogovor o pragu najmanj 70 odstotkov cepljenih delavcev.

Meni, da bodo v večini podjetjih, ki so bila doslej upravičena do covidne podpore za ohranitev delovnih mest, dosegli potrebnih 70 odstotkov cepljenih delavcev. V tem primeru bi vsi delavci v posameznem podjetju imeli pravico do državnih podpor, ki pomenijo minimalno plačo in plačane prispevke za vsakega delavca. Ostali upravičenci, ki jim je epidemija bistveno ohromila poslovanje, bodo dobili podporo proporcionalno glede na število cepljenih delavcev, je dejal Zorić.

Hrvaški minister za delo, pokojninski sistem, družino in socialne politike Josip Aladrović je po današnjem srečanju povedal, da bodo sprejeli podobne ukrepe tudi za javni sektor.

V sindikatih so prepričani, da dosežni dogovor ne bo pospešil dinamike cepljenja, ker so do covidne podpore upravičena podjetja, v katerih je zaposlenih približno 110.000 delavcev. Na Hrvaškem se še vedno ni cepilo več kot dva milijona ljudi, je povedal predsednik neodvisnega sindikata znanosti in visokega izobraževanja Vilim Ribić. Ocenil je, da se Hrvaška ne bo mogla izogniti uvajanju obveznega cepljenja.

Proizvodnja avtomobilov Volvo delavci | Avtor: Profimedia Profimedia

Hrvaški mediji so danes poročali, da je najmanj cepljenih na ministrstvu za zdravje, ki je pristojno za kampanje za cepljenje in koordinacijo cepljenja. Minister za zdravje Vili Beroš je potrdil, da je cepivo proti covidu prejelo manj kot 35 odstotkov zaposlenih na ministrstvu, ki ga vodi.

V večini ostalih hrvaških ministrstev se odstotek cepljenih giblje med 40 in 55. Največ cepljenih je na sedežu hrvaške vlade, okoli 70 odstotkov, sledijo zunanje ministrstvo s 66 odstotki ter ministrstvi za finance in za kulturo in medije, kjer je cepljenih približno 60 odstotkov zaposlenih, je danes objavil Jutarnji list. Na ministrstvih in v vladi je zaposlenih približno 17.000 ljudi.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek dejal, da ne nameravajo uveljaviti obveznega cepljenja za vse državljane. V torek je potrdil, da na vladi razmišljajo o uvajanju obveznega cepljenja za zaposlene v zdravstvu, izobraževanju in socialnem varstvu.

Na Hrvaškem so do danes cepili 38,5 odstotkov prebivalstva oz. 46,3 odstotkov polnoletnih državljanov. Precepljenih je 39,2 odstotka polnoletnih prebivalcev, je danes objavil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaška vlada je načrtovala, da bodo do konca junija z vsaj enim odmerkom cepili med 50 in 55 odstotkov odraslih.

 
Komentarjev 1
  • softundsicher 22:30 14.julij 2021.

    "Hrvaški mediji so danes poročali, da je najmanj cepljenih na ministrstvu za zdravje, ki je pristojno za kampanje za cepljenje in koordinacijo cepljenja. Minister za zdravje Vili Beroš je potrdil, da je cepivo proti covidu prejelo manj kot 35 odstotkov ...prikaži več zaposlenih na ministrstvu, ki ga vodi." Je treba kaj dodati?