Vesela novica za mnoge Slovence, hrvaški NIJZ izdal navodila

Foto: 24 sata
Foto: 24 sata
Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem svoje nepremičnine ali plovila lahko brez omejitev potujejo na Hrvaško, ob vrnitvi domov jih čaka karantena.
Oglej si celoten članek

Odločitev, da bo Hrvaška  omogočila vstop v državo državljanom Evropske unije, so sicer odgovorni sporočili že včeraj, vendar brez natančnih navodil. Hrvaški minister za notranje zadeve je dejal samo to, da bo vstop dovoljen s poslovnih ali drugih gospodarskih interesov in zaradi nujnih osebnih razlogov.

Zavod za javno zdravstvo  (HZJZ) je sedaj objavil natančna navodila, na koga se nanaša včerajšnje odprtje meja za potovanja iz poslovnih ali posebnih razlogov. Podrobnosti najdete na spletni strani www. hzjz.hr

Ob prehodu meje na Hrvaško velja naslednje:

  • Pokazati bo treba dokument, s katerim dokazujete lastništvo nad nepremičnino ali plovilom ali imeti povabilo poslovnega subjekta, zaradi katerega potujejo v državo.
  • Mejnemu policistu bo treba posredovati podatke o tem, kje boste bivali, koliko časa boste tam in vašo osebno telefonsko številko
  • 14 dnevna samoosamitev ne velja več.
  • Držati se bo epidemioloških navodil z letaka, ki ga boste prejeli na meji. Na njem piše, da je treba imeti prvih 14 dni čim manj stika z ostalimi, da okoli nepremičnin lahko opravljate le nujna dela. Ob tem je treba upoštevati zaščitne ukrepe, ki sicer veljajo tudi pri nas; v stiku z drugimi primerna razdalja, zaščitne maske, brez dotikanja, objemanja... 
  • Telesna temperatura ne sme presegati 37,2 stopinji Celzija; če se to zgodi, se je treba javiti dežurnemu hrvaškemu epidemiologu, ob tem se ne sme zapustiti mesta bivanja. Telefonske številke epidemiologov so objavljene na spletni strani Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo..

Spletni portal 24.Sata poroča, da je na mejnih prehodih že mogoče opaziti več avtomobilov, predvsem tujih registrskih tablic, po njihovem trenutno na mejnih prehodih ni večjih zastojev. Seveda se bo to prihodnji teden, pred vikendom, zagotovo spremenilo. Na Hrvaškem ima nepremičnine in plovila po nekaterih podatkih kar 110 tisoč Slovencev. 

Ob tem je treba povedati, da Hrvaška še ni sprejela odločitve o drugih turistih, ki bi si prav tako želeli na tamkajšnjo obalo.

Slovenska policija o vstopu v Slovenijo: Treba bo v sedemdnevno karanteno

Pri slovenski policiji pa so danes za STA pojasnili, da slovenska stran ni spremenila odloka o prehajanju mejnih prehodov med epidemijo koronavirusa, kar pomeni, da se osebam ob vstopu v Slovenijo odredi sedemdnevna karantena. Za spremembo odloka je pristojno ministrstvo za zdravje, pa so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

V okviru odloka sicer veljajo nekatere izjeme, med drugim za čezmejne dnevne delovne migrante, osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika v sosednji državi, tovorni promet, tranzitne potnike ter dvolastnike ali najemnike zemljišč, ki so državljani Slovenije, Avstrije, Italije in Madžarske.

Slovenija Pozor, če nameravate letos dopustovati pri nas ali na Hrvaškem

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 06:53 11. Maj 2020.

    kar naj gedo na hrvasko...se bomo imeli vsaj kam usesti ,da spijemo eno pijaco .....matr po sprehodu v svojem kraju …

  • 00:07 11. Maj 2020.

    Ne hodit u hrvtsku, saj na brač raje ne

  • 22:01 10. Maj 2020.

    ulaz u Hrvatsku slobodan, izlaz se naplačuje...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.