Slovenija
29913 ogledov

Pozor, če nameravate letos dopustovati pri nas ali na Hrvaškem

Plaža na Hvaru
1/3
Turizem prihodnosti bo drugačen, drugačne bodo navade in potrebe, svari gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki našteva nekaj podrobnosti o tem, kakšne bodo za slovenske turiste letošnje počitnice pri nas in na Hrvaškem.

„Nihče si v turizmu ne želi covid-19 pozitivnih gostov. Zagotovo je in bo tudi na daljši rok epidemija najbolj prizadela turizem in promet, saj gre za zelo povezani panogi,“ poudarja vladni govorec Jelko Kacin, ki dodaja, da bo želja po potovanjih v Azijo nekaj časa gotovo precej manjša, da so želje Slovencev bolj skromne.

„Želje so usmerjene zlasti na Hrvaško. Tudi tu so zdaj v veljavi velike omejitve, ker se ob prehodu meje zahteva 7-dnevna karantena. Vlada zato pripravlja tretji paket ukrepov, s katerim želi pomagati turizmu, saj smo zaradi pomanjkanja turistov v težkih razmerah, panogi pa grozi daljša kriza,“ je še dejal Kacin.

„Turizem ni le na kolenih, pač pa na tleh,“ nadaljuje gospodarski minister Zdravko Počivalšek in dodaja, da bo država v naslednjem paketu ukrepov turizmu omogočila ne le preživetja, pač pa tudi prestrukturiranje in razvoj novih rešitev in nove ponudbe.

Morje, plaža | Avtor: A. Š. A. Š.

Počivalšek je naštel nekaj ukrepov, s katerimi bo država pomagala turističnemu sektorju:

  1. Uvedba skrajšanega delovnega časa (država bo nadomestila določen odstotek plače delavca, kolikšen bo ta odstotek, minister ni povedal).
  2. Podaljšanje ukrepov iz prvih dveh protikoronskih paketov do konca leta za ponoven zagon turističnih podjetij.
  3. Zagotovitev likvidnostnih sredstev za preživetje malih in srednje velikih podjetij v turizmu. Predvideni so krediti od pet do 40 tisoč evrov.
  4. Nepovratna sredstva za lažji ponovni zagon turističnih podjetij v gostinski in nastanitveni dejavnosti v višini 16 milijonov evrov.

Turistična panoga se bo pobirala pet let

„Država želi ohraniti delovna mesta, zadržati kakovostne kadre in zlasti manjšim ponudnikom pomagajo preživeti turistično mrtve dele leta. S temi ukrepi bi lahko preživeli letošnje leto, ki bo najtežje, nato bi lahko začeli postopno okrevanje slovenskega turizma. Ocene stroke so, da bi okrevanje trajalo tudi do pet let,“ poudarja Počivalšek.

Osnovna šola Slovenija Ti otroci najbrž ne bodo smeli v šolo

Gospodarsko ministrstvo pripravlja navodila za različne vrste gostinskih in turističnih objektov – od restavracij, do hotelov in kopališč. „Gre za standarde, ki bodo pomagali pri zaščiti pred koronavirusom, na drugi strani pa puščali dovolj prostora, da bodo gostinske in turistične storitve izvedljive. Uslužbenci ministrstva standarde pripravljajo v sodelovanju z NIJZ, javnosti in izvajalcem storitev jih bodo predstavili v kratkem,“ pravi Počivalšek in dodaja: „Ker je pred nami poletna sezona, je glavno vprašanje, ali in kako bomo letos dopustovali. Vsem je v interesu, da turizem zaživi, četudi v omejenem obsegu. Ključen podatek pri odpiranju turističnega sektorja bo zdravstvena slika.“

Turizem med Slovenijo in Hrvaško se bo sproščal v dveh korakih. Najprej se načrtuje recipročna sprostitev prehoda meje za lastnike nepremičnin in plovil v drugi polovici maja. Drugi korak pa je sprostitev ostalih turističnih potovanj od junija naprej. Kako bo Slovenija urejala režim z drugimi državami, je še prezgodaj govoriti, pravi gospodarski minister.

Alojz Ihan Koronavirus Slovenija Alojz Ihan o tem, ali nas čaka drugi val in kako hud bo

Hrvaška plaža | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenija se zavzema za enoten režim odpiranja mej, državam pa naj pomaga pri zagonu turizma. Slovenski turizem je namreč izjemno pomemben od tujih turistov, ki jih je pri nas kar 70 odstotkov.

„Turizem prihodnosti bo drugačen, drugačne bodo navade in potrebe,“ svari Počivalšek.

S hrvaškim kolegom sta izmenjala poglede obeh ministrstev na korona standarde in se dogovorila, da je treba doreči protokole za prehod meje in korona standarde, ki bodo določali, kako bo potekal prihod v neko hotelsko destinacijo, sprejem gostov in podobno... „V vsakem primeru bomo pripravili življenjske standarde, ki bodo omogočali tudi poslovanje,“ zagotavlja Počivalšek, ki pa ni želel odgovoriti, ali bo za prehod meje s Hrvaško tudi v prihodnje potrebno testiranje.

 

Komentarjev 6
  • bodočipartizan 23:05 08.maj 2020.

    Turizem ni na kolenih, ampak je na tleh, Počivavšek je pa pod podnom.

  • bf11fb292921c717908bdee3670a3f022a1b836d 15:36 07.maj 2020.

    Ne nameravam dopustovati na Hrvaškem ker lahko marsikje drugje dobim več za isto ceno.

  • alen009 15:31 07.maj 2020.

    Ko se meje odprejo bo šele jeba. Iz vseh koncev in krajev bodo prehajali Slovenijo in ni hudič, da kakšen virus ostane na kakšnem bencinskem servisu, bankomatu, v pizzeriji, trgovini.....