Slovenija
20452 ogledov

Alojz Ihan o tem, ali nas čaka drugi val in kako hud bo

Alojz Ihan Profimedia
Ihan odgovarja na vprašanja o novem valu, o prekuženosti in vsemu, kar nas čaka.

Strokovnjaki opozarjajo, da bo le z ustreznimi ukrepi mogoče preprečiti drugi val epidemije. 

Miroslav Petrovec Slovenija Takšni so rezultati vseslovenske raziskave

"Če bi samo čakali, kdaj pride in se začeli obnašati in delovati na ta način, kot da ni virusa, bi seveda lahko pričakovali presenetljivo hud drugi val," je za Jutranjo kroniko na nacionalnem radiu povedal mikrobiolog in imunolog dr. Alojz Ihan. "Nekako nam mora priti v podzavest, da sami na osebnem nivoju izvajamo te previdnostne ukrepe."

"Z ukrepi smo to potencialno prekuženost zmanjšali za 20-krat, s tem smo ustrezno zmanjšali tudi število žrtev."

Alojz Ihan, mikrobiolog in imunolog

Koronavirus v Franciji Slovenija "Virus je še v populaciji, lahko se zgodi, da se bodo ukrepi vrnili"

Glede študije o razširjenosti koronavirusa v Sloveniji, ki je pokazala, da je vsak 30. prebivalec prišel v stik z virusom, je Ihan v oddaji Ultrazvok na Prvem programu Radia Slovenija povedal: "To pomeni triodstotno prekuženost, kar je z vidika teorije nizka prekuženost. To za naprej pomeni, da so še vedno poglavitno pravilo pri zaščiti pred virusom osebni varovalni ukrepi, kot so razdalja, higiena kašlja v zaprtih prostorih, higiena rok. To se je izkazalo za učinkovito, zaradi česar imamo sedaj tako nizko prekuženost. Za zdaj ni nobenega argumenta za zanemarjanje ukrepov, saj bi sicer doživeli epidemijo na takšen način, kot so jo tisti, ki ukrepov niso uvedli pravočasno."

Covid-19 Koronavirus Zdravje Vas zanima, če ste prekuženi in kje se lahko testirate? Takšen je odgovor!

Po besedah Ihana je pred nami obdobje, ko se bomo morali varovati večje epidemije. "Ne zaradi nizke prekuženosti, ampak zaradi tega, ker je ta virus za del populacije zelo nevaren in lahko usoden," je za nacionalni radio poudaril Ihan. "Zdaj vemo, kako se varovati pred epidemijo, ki bi bila veliko večja. V Italiji so v krajih okoli Bergama izmerili tudi po 60-odstotno prekuženost, kar pomeni, da je virus tako kužen, da bi nas večino okužil, če ne bi imeli protivirusnih ukrepov." 

Koronavirus maska Zdravje Trije scenariji, ki nas lahko čakajo

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Ali lahko računamo na varovalni učinek protiteles? Ihan poudarja, da za zdaj ni podatkov, da bi lahko na to računali. "Seveda pa virus poznamo zelo malo časa," poudarja Ihan. "Ljudje, ki so zboleli, niso imeli veliko časa, da bi se ponovno okužili. Če bi se izkazalo, da so ljudje, ki so enkat bili okuženi, zaščiteni pred okužbo, ne glede na to, ali so posredi protitelesa ali kakšne druge imunske celice, potem se bomo začeli drugače obnašati do epidemije, kot če se bo ugotovilo, da prebolena okužba pred novo nič ne ščiti oz. da ščiti zelo kratek čas."

Alojz Ihan Koronavirus Slovenija Alojz Ihan napoveduje, koliko časa bodo trajali ukrepi

Glede včeraj predstavljene študije pa je dejal: "Študije so namenjene temu, da nam pokažejo realno stanje - so način, da prenehamo bit zaskrbljeni, ampak da se začnemo ukvarjati s problemom, kakršen dejansko je."

Koronavirus covid-19 Dobra in slaba Zdravje Ihan o dveh možnih scenarijih, ki nas čakata
 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • blanka5 21:53 10.maj 2020.

    Zakaj toliko strašenja in toliko predvidevanja...to je ravno tako,kot če bi jaz rekla...če bo vladi in zdravstvu v interesu,da drugi val bo,potem drugi val epidemije bo...to bi bila pač moja predvidevanja...predvidevanja pa se včasih pokažejo za resnična,včasih pa ne...zato je ...prikaži več bolje ne predvidevati...

  • Avatar Cassilika
    Cassilika 00:56 08.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • janez00 17:37 07.maj 2020.

    Kje si se pa ti prasec našel.Kaj ustrahuješ ljudi.Treba te je nasadit na kol pa tam cvili.Proklet bandit jansevski.Zaradi virusa je umrlo le nekaj ljudi drugo pa ja ena sama laž,da lahko sedaj nkradete vsi povprek v jansevi bandi.