Zdravje
40768 ogledov

Ihan o dveh možnih scenarijih, ki nas čakata

Alojz Ihan Profimedia
Nizka prekuženost bi bila hkrati dobra in slaba novica, pojasnjuje mikrobiolog in imunolog Alojz Ihan.

Konec meseca bodo predvidoma znani rezultati velike nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 v Sloveniji. Rezultati bodo pokazali, koliko okuženih in prekuženih je v Sloveniji. Od tega, kakšni bodo rezultati, je odvisno, kakšni bodo nadaljnji ukrepi. 

Če se izkaže, da je v Sloveniji prekuženost nizka, je po besedah mikrobiologa in imunologa dr. Alojza Ihana to hkrati dobra in slaba novica. "Slaba, ker to pomeni, da smo popolnoma izpostavljeni naslednjemu valu," je za Odmeve TV Slovenija pojasnil Ihan. Na enak način bo po njegovih besedah izpostavljen tudi ostali svet. "Študije tudi drugje kažejo, da prekuženost ni presegla 20 odstotkov, za čredno imunost pa je potrebna 80-odstotna prekuženost." 

Nizka prekuženost bi bila tudi dobra novica. "Pomeni namreč, da smo bili tako uspešni, da se lahko odločimo postati otok in virus s sledenjem popolnoma izrinemo iz države. Drugega vala se lahko s čvrsto zaprtimi mejami obranimo," je pojasnil Ihan in kot primer takšne prakse navedel Singapur in Hongkong.

V primeru nizke prekuženosti se moramo pripraviti na prihod drugega vala. "Ne moremo se delati, da ga ne bo. Treba se je organizirati, da bi bili kljub drugemu valu zmožni preživeti. Treba je sprejeti ukrepe, da bodo študenti največ mesec ali dva na univerzi, ostalo pa doma. Na vseh drugih področjih se je tudi treba organizirati, kot da drugi val bo," je opozoril Ihan. 

Koronavirus v SLO Zdravje Petrovec: "Nekateri so izrazili strah zaradi bolečega postopka"

Dve nevarnosti, ko gre za cepivo

Hitrost pri iskanju cepiva je po Ihanovem prepričanju v tem trenutku nujna, ker se cel svet zaveda, da brez uspešnega cepiva še dolgo ne bomo opravili s pandemijo. Vendar pa se tu pojavljata dve nevarnosti. "Prva nevarnost je, da cepiva ne bo mogoče narediti. Koronavirusi so taki, da vzbudijo kratkotrajno imunost, pri takih ni mogoče narediti cepiva, ki bi vzbudilo boljši odziv kot naravne okužbe. Izjema je cepivo proti HPV," je prvo težavo navedel strokovnjak. 

"Druga nevarnost pa je varnost cepiva. Pri izdelavi cepiv proti sarsu se je na primer pokazali, da nekatera protitelesa celo poslabšajo bolezen, kar pomeni, da je možno tudi, da je cepivo nevarno. Cepiva bodo morala skozi zelo stroge varnostne teste, preden se jih bo lahko uporabilo. Potreben bo čas," je še povedal Alojz Ihan. 

Koronavirus v Sloveniji Koronavirus v SLO Slovenija Petrovec pojasnjuje podrobnosti raziskave: Na terenu bo deset ekip

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Marcelko 09:07 26.april 2020.

    Res strokovna ugotovitev. Čudno, da ni navedel še tretjo možnost. Sama kvazi nakladanja.

  • Skipi 23:02 25.april 2020.

    Če bi ga vprašal kaj bo ko vržem kovanec, cifra ali mož bi glede na povedano odgovoril da bo cifra ali pa mož. Kot da kaj drugega obstaja....pejt posodo pomivat dohtar.

  • SonnyBlack 22:24 25.april 2020.

    Ihan jebi se ti z drugim valom...ze mate imunologi naprej nastudirano sceno? ce bo premala okuzenost???si fukjen? te pa okuzite vse nase politike,da bote imeli dovolj veliko okuzenost,narod pa pustite na miru,drugac vas ja zive pojemo surove kar