Zdravje
7676 ogledov

Vas zanima, če ste prekuženi in kje se lahko testirate? Takšen je odgovor!

Covid-19 Profimedia
Ali smo covid-19 preboleli, se lahko preveri z odvzemom krvi in serološkimi testi.

Predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ne more napovedati, kdaj bo za širšo populacijo omogočeno testiranje, ki bo z dokazovanjem protiteles pokazalo, ali smo okužbo s covid-19 že preboleli. 

Koronavirus v Franciji Slovenija "Virus je še v populaciji, lahko se zgodi, da se bodo ukrepi vrnili"

"Kot smo ob predstavitvi raziskave o razširjenosti covid-19 v Sloveniji že povedali, smo imeli velikansko srečo," je povedal Petrovec. "Reagente, ki so po našem mnenju v tem trenutku najbolj optimalni, smo dobili v drugem tednu raziskave in to ne z majhnimi napori, ampak ob zelo hudi konkurenci držav, ki so ta reagent potrebovale ali ga želele kupiti.

koronavirus covid-19 test Slovenija Tudi mi bi lahko ugotovili, če je bil covid-19 v Sloveniji prisoten že pred prvim potrjenim primerom

Ali smo covid-19 preboleli, se lahko preveri z odvzemom krvi in serološkimi testi. Medicinske indikacije, da bi to vedeli, če nas zanima, ni. V prihodnosti bo verjetno omogočeno samoplačniško testiranje, a v tem česa drugega, kot odgovor na vprašanje iz radovednosti, ni. 

Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za imunologijo in mikrobiologijo

Miroslav Petrovec | Avtor:

V zadnjih tednih se po besedah Petrovca pojavlja obširna ponudba različnih reagentov. "Trenutno nimamo veliko testov, ki bi bili že evalvirani, t.  j. preizkušeni," je poudaril Petrovec. "Računamo pa, da bomo to evalvacijo lahko naredili v najkrajšem možnem času. Ko bo ta narejena, bodo testi dostopni komur koli."

Krvni testi imajo svoje omejitve

Ob tem je posvaril, da imajo ljudje glede krvnih testov velika pričakovanja, a vsi ti testi imajo svoje omejitve. "Ali smo nekaj že preboleli, je informacija, ki jo moramo pri covid-19 ocenjevati zelo kritično. Test nam pove samo to, ali smo se z virusom že srečali ali ne," je poudaril Petrovec. "Ne bi si upal trditi, ali smo imuni, vsaj dolgoročno imuni ne."

Miroslav Petrovec Koronavirus Zdravje Miroslav Petrovec pojasnjuje najnovejša dognanja o koronavirusu

"Tako testiranje odsvetujem"

"V Sloveniji velja pravilo, da mikrobiološke teste izvajajo tisti, ki so za to šolani in usposobljeni. Ne moremo se strinjati, da te teste izvaja kdorkoli drug," se je na vprašanje, kako gleda na to, da v Mariboru ponujajo samoplačniško testiranje na novi koronavirus, odzval dr. Mario Poljak.

Dr. Petrovec je dodal, da je skeptičen, da naredi test nekdo, ki ne pozna njegovega performansa. "Vsak, ki se je ukvarjal s serologijo, bo vedel, kako problematično je razlaganje na podlagi IgM in IgE. Tako testiranje odsvetujem," je dodal.

"Španija je kupila 30 milijonov hitrih testov, a so vse vrnili nazaj proizvajalcu. Velika Britanija je kupila 20 milijonov hitrih testov, vse so vrnili nazaj, enako v Italiji. Mi si ne bi želeli, da se jih nekateri poslužujejo, ker želijo zaslužiti. Mi kot stroka lahko opozarjamo. Hitri testi so izjemno nizke kvalitete in sam ne bi zaupal ne v negativen ne v pozitiven rezultat," je dejal Poljak.

Koliko časa traja imunost?

Na odgovor na vprašanje, koliko časa imunost traja, bomo morali še počakati. Kot je poudaril Mario Poljak iz preprostega razloga, da smo za bolezen covid-19 izvedeli šele 31. decembra 2020. "Zaenkrat je to vprašanje, na katerega bi odgovor želeli poiskati vsi raziskovalci," je dejal Poljak. "Koronavirusne okužbe so izjema med številnimi virusnimi okužbami. Za marsikatero virusno okužbo velja celoživljenjska imunost, koronavirusi so specifični. Za šest koronavirusov, štirje med njimi so ves čas prisotni tudi v Sloveniji, vemo, da je imunost po okužbi kratkotrajna in ščiti proti ponovni okužbi le neka časa. Kako bo z novim koronavirusom, ne vemo."

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

"Želimo dokazati vsak primer, ki se bo pojavil"

Glede napovedi širšega testiranja Petrovec meni, da bomo v prihodnosti uporabljali tako testiranje brisov za določanje akutne okužbe kot serološke teste. "Sam zagovarjam, da se še naprej uporablja zelo nizek prag testiranja - da je testiranje brisa nosnega dela in žrela na voljo čim širši populaciji," je poudaril Petrovec. "Želimo dokazati vsak primer, ki bi se pojavil, kljub redkemu pojavljanju, ga osamiti in na ta način preprečiti, da virus zaide v širše kroženje ali med ranljive skupine, kot so domovi za ostarele." 

Piran, oktober, kopanje v morju Koronavirus v SLO Zdravje Petrovec: "Kdor bo skočil v morje, se naj zaveda, da plava med virusi..."

Testiranje pred vstopom na Hrvaško

O napovedi Hrvaške, da bo moral vsak, ki bo prestopil mejo, imeti največ 24 ur star test, ki bo pokazal, da je oseba negativna, je Petrovec povedal, da težko napoveduje, kako bi v takšnem primeru potekalo testiranje. "Vse, kar smo videli do sedaj in je bilo temu podobno, je bilo testiranje na letališčih, ki je namenjeno preverjanju akutne okuženosti," je dejal Petrovec. "Takšno testiranje v Avstriji stane okoli 190 evrov. Če bi ga izvajali v Sloveniji bi bilo  cenejše od 100 evrov, čas do izvidov bi bil enak. Dvomim pa, da bo tak režim uveden, ker to za sabo potegne ogromne logistične posledice in tudi stroške. Trenutno testa, ki bi bil na voljo v zelo kratkem času, za primerno ceno ni."

Poudaril je, da se v zadnjem času spet pogosteje omenja želja po hitrih testih, ki pa nič ne pove o tem, ali je nekdo kužen. "Namreč, človek, ki ima protitelesa, je lahko še vedno kužen, ker je morda okužen, pa že ima protitelesa," je navedel Petrovec. "Če protiteles nima, lahko to pomeni, da je v zgodnji fazi okužbe in je prav tako kužen." 

Koronavirus v Sloveniji Koronavirus v SLO Slovenija Petrovec pojasnjuje podrobnosti raziskave: Na terenu bo deset ekip

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Daniel34 18:02 06.maj 2020.

    “ Na odgovor na vprašanje, koliko časa imunost traja, bomo morali še počakati. Kot je poudaril Mario Poljak iz preprostega razloga, da smo za bolezen covid-19 izvedeli šele 31. decembra 2020” Se pravi, za covid-19 dejansko še sploh ne vemo? ...prikaži večo? Sodeč po članku......

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 18:01 06.maj 2020.

    vojni dobičkarji