Slovenija
2687 ogledov

Tudi mi bi lahko ugotovili, če je bil covid-19 v Sloveniji prisoten že pred prvim potrjenim primerom

Miroslav Petrovec
Miroslav Petrovec in Mario Poljak sta na današnji tiskovni konferenci med drugim povedala tudi, da bi lahko pregledali tiste vzorce, ki so bili vzeti pred razglasitvijo epidemije, in ugotovili, ali je novi koronavirus med populacijo krožil že pred prvim zabeleženim primerom.

Miroslav Petrovec, vodja raziskave o razširjenosti covida-19 v Sloveniji, je danes pojasnil, da so za določanje protiteles v krvi uporabili tiste teste, ki jih je stroka v Evropi ocenila za najbolj primerne in zanesljive. Posvetovali so se s tistimi strokovnjaki, ki so s testi že imeli izkušnje. Je pa poudaril, da še vedno vlada določena negotovost glede zanesljivosti testov, saj je bolezen še nova in ne dovolj raziskana.

Nedavno smo lahko brali tudi o primeru iz Francije, ko je zdravnik analiziral brise pacientov s simptomi koronavirusa, ki so jih vzeli pred prvim potrjenim primerom v državi. Ugotovili so, da je bil novi koronavirus pri enemu od pacientov prisoten že prej. 

"To lahko zlahka naredimo tudi sami, brise, ki smo jih vzeli to sezono, imamo shranjene. Je pa treba vedeti, da naš inštitut analizira hudo bolne paciente, zato se je treba vprašati, kako reprezentativen vzorec bi to bil," je dodal Petrovec. Vseeno pa bi lahko tako ugotovili, če je bil kdo že prej pozitiven na covid-19, pa se tega takrat še niso zavedali.

Mario Poljak je ob tem poudaril, da je treba pri izbiri vzorca za testiranje paziti, da ne jemljemo samo zdravih ali samo bolnih ljudi. "V našem vzorcu so tudi ljudje iz bolnišnic, iz domov za starejše občane, zdravi odrasli, otroci ...," je pojasnil. 

Kar se tiče podatkov o smrtnosti, je Poljak razložil, da vsaka država beleži smrti, povezane s covid-19, na različne načine. "Najbrž je tudi zato število smrtnosti zaradi covida-19 v Italiji nekoliko višje. V Sloveniji te številke niso tako črne, imeli pa smo to nesrečo, da je bila epidemija fokusirana na najbolj ranljivo populacijo, na starejše in bolne," je pojasnil in dodal, da kljub temu smrtnost pri nas ne odstopa od statistike v drugih državah.

Petrovec pa je povedal, da bodo prostovoljna testiranja najbrž možna kmalu, a je treba nanje pogledati kritično: "Tudi če imamo v krvi protitelesa, še ne pomeni, da nismo več kužni, oz. da smo doživljenjsko imuni. Lahko smo recimo v začetni fazi razvoja bolezni, ko lahko okužimo druge ljudi."

Dvomi, da bodo Hrvati res uvedli test, ki bo potreben za prehod meje. "Tak režim potegne za sabo velike logistične probleme, stroške. Razumem željo po hitrih testih, a ti povedo le, če so prisotna protitelesa, to pa lahko pomeni marsikaj," je pojasnil Petrovec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice