Svet
2716 ogledov

Bruselj napoveduje recesijo zgodovinskih razsežnosti

Evropska unija, Evropa EPA
Evropsko gospodarstvo je pred recesijo zgodovinskih razsežnosti, je napovedala Evropska komisija v prvi gospodarski napovedi od uvedbe ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Recesija bo globoka in neenakomerna, okrevanje negotovo. Območju evra Evropska komisija napoveduje za letos 7,7-odstotni padec BDP, v prihodnjem letu pa 6,3-odstotno rast. Evropa doživlja najhujši gospodarski šok od velike depresije, ponazarjajo v komisiji.

Medtem ko je še februarja komisija območju evra za letos in prihodnje leto napovedala 1,2-odstotno rast BDP, kar je bilo enako kot v novembrski napovedi, je nekaj mesecev pozneje napoved slabša za okoli devet odstotnih točk.

Območju evra komisija za letos napoveduje rekordni, 7,7-odstotni padec BDP, celotni EU pa 7,4-odstotnega. V prihodnjem letu pa naj bi gospodarstvo območja evra zraslo za 6,3 odstotka, celotne EU pa za 6,1 odstotka.

Čeprav je šok simetričen in čeprav je pandemija udarila vse članice, sta tako pričakovana recesija kot okrevanje neenakomerna. Največji padec BDP komisija za letos napoveduje Grčiji (9,7 odstotka), Italiji (9,5 odstotka) in Španiji (9,4 odstotka). Najmanjši padec pa naj bi beležili Luksemburg (5,4 odstotka), Avstrija (5,5 odstotka) in Malta (5,8 odstotka).

Okrevanje posamezne članice bo odvisno ne le od razvoja pandemije, temveč tudi od strukture gospodarstva in zmožnosti odziva s stabilizacijskimi politikami. Glede na soodvisnost gospodarstev v EU bo dinamika okrevanja v posameznih članicah vplivala na moč okrevanja drugih članic, izpostavlja komisija.

Koronavirus - UKC Ljubljana Koronavirus Slovenija Ameriška TV o slovenski 'zgodbi o uspehu'

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 10:02 07.maj 2020.

    EU poslancem znižati plače na minimalec in bodo privarčevali milijarde evrov .

  • SonnyBlack 22:46 06.maj 2020.

    to eu komisijo je treba zakurit dol pa bruselj tudi...centa niso vredni...govnarji drekobrbci skalaberji...gumpci

  • kapibara 12:22 06.maj 2020.

    Zadnjih 10 let se je denar kopičil v bankah- varčevanja prebivalstva. Začele so laufat negativne obresti.. ta gmota denarja mora pa krožit..kako?? Tako da naredi krizo, da se države zapufajo, iz pufa v še večji puf..