Svet
2147 ogledov

Izpoved človeka, o katerem govori ves znanstveni svet

Amirouche Hammar Youtube
43-letni moški, ki v Franciji velja za ničelnega pacienta s koronavirusom je svojo zgodbo razkril javnosti.

Amirouche Hammar naj bi bil prvi človek, ki je v Franciji zbolel za novim koronavirusom in to že decembra lani. Pri tem je zanimivo to, da ni potoval na Kitajsko, kar daje slutiti, da je virus v Evropi krožil še preden je bil v bolnišnici v Wuhanu tik pred koncem lanskega leta potrjen pojav novega koronavirusa.

Svojo zgodbo se je odločil razkriti potem, ko je ena izmed bolnišnici pri Parizu ponovno testirala vzorce moškega, ki so mu jih odvzeli misleč, da ima letno gripo. Testiranje je potrdilo, da je bil moški že 27. decembra pozitiven na novi koronavirus.

Povedal je, da je trpel zaradi hudih bolečin v prsih in pri tem dodal, da so mu zdravniki povedali, da ima hudo vnetje pljuč. Imel je visoko vročino, suh kašelj, težave z dihanjem, simptome, ki jih danes povežemo s covidom-19. V bolnišnici so mu takoj dali masko za dihanje. Čez nekaj dni se je vrnil domov, do ponovljenega testa ni vedel, da je prebolel novi koronavirus.

Za zdaj še ni znano, kako je moški virus dobil; strokovnjaki ugibajo, da je ena izmed možnosti okužba s strani njegove soproge, ki je zaposlena v supermarketu poleg pariškega letališča Charles de Gaulle, kamor zahajajo tudi potniki z letališča in kjer je zapolenih tudi več ljudi azijskega porekla.

Francoski strokovnjaki zdaj preiskujejo, če je bila ona asimptomatična prenašalka virusa, je povedal dr. Yves Cohen iz bolnišnice, v kateri so zdravili Hammarja.

Covid-19 Epidemija Zdravje Decembra je mislil, da je imel gripo, a je prebolel covid-19

Časovnica

Primer 43-letnega Francoza je še kako zanimiv, če govorimo o dosedaj znani časovnici novega virusa; Kitajska je prvi primer Svetovni zdravstveni organizaciji prijavila 31. decembra lani, prvi primer okužbe izven Kitajske je potrjen 13. januarja. Francija je prvi primer potrdila šele 24. januarja.

Doktor Olivier Bouchaud, vodja oddelka za infektivne bolezni v bolnišnici, kjer se je zdravil domnevni francoski ničelni pacient, meni da obstaja možnost, da Hammer ni osamljen primer in da se je virus tiho med prebivalstvom širil že prej.

Svetovna zdravstvena organizacija zdaj poziva države, da opravijo ponovna testiranja za letno gripo odvzetih vzorcev; dodatne analize bi pripomogle k številnim odgovorom glede za zdaj še vedno ne dovolj odkritemu novemu koronavirusu.

švedska Svet Na Švedskem primeri novega koronavirusa že novembra

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • munja 10:45 06.maj 2020.

    Okužbo s korona virusom so Kitajci baje skrivali že od novembra 2019. Tako so zapisali nekateri tuji časopisi.