Slovenija
21037 ogledov

"Virus je še v populaciji, lahko se zgodi, da se bodo ukrepi vrnili"

Koronavirus v Franciji Epa
"Po obnašanju, ki je vidno v zadnjih dneh, se bojim, da se bo to zgodilo še prej," opozarja dr. Miroslav Petrovec.

"Virus je še vedno v populaciji in če ne bomo upoštevali predpisanih ukrepov, ohranjanja razdalje in razkuževanja rok, se nam lahko zgodi, da se bodo ukrepi slej ko prej vrnili, če ne prej, ko bo konec poletja. Po obnašanju, ki je vidno v zadnjih dneh, se bojim, da se bo to zgodilo še prej," je opozoril dr. Miroslav Petrovec.

V tem trenutku je po njegovih besedah težko reči, kaj to pomeni za potovanja in počitnice letošnje poletje. "Kakšni bodo režimi v tem trenutku ne moremo napovedati," je pojasnil. Kaj se bo zgodilo, je v veliki meri odvisno tudi od Evropske unije. Več držav se nagiba k uporabi mobilnih aplikacij, s katerimi bi nadzorovali gibanje obolelih oseb. Dr. Petrovec opozarja, da bodo lahko posamezne države zahtevale uporabo takšne aplikacije za vstop v državo. »Sam sem pristaš uporabe aplikacij, saj vsega z očmi ne moremo videti," je pristavil.

"Smučanje v Italiji je zagotovo eden od virov vnosa virusa v državo," je potrdil dr. Petrovec.

Koronavirus in duševno zdravje Slovenija Je smrtnost pri covidu-19 nižja kot pri gripi? "Tega ni mogoče sklepati iz naše študije!"

"Naslednja sezona bo kritična"

Koronavirusi so specifični, kar vemo že za šest koronavirusov, ki so bili prisotni v populaciji že pred pojavom novega koronavirusa. Štirje od teh so ves čas prisotni tudi v Sloveniji. Imunost po okužbi z njimi je šibka in kratkotrajna. "Kako bo z novim koronavirusom ne vemo, ker smo prvič za to bolezen slišali pred petimi meseci," je poudaril dr. Mario Poljak.

"Naslednja sezona bo kritična. Če tisti, ki imajo protitelesa ne bodo zbolevali, bomo lahko povedali, da so imuni eno leto. Če bodo zbolevali,  bomo vedeli, da niso imuni. Enako je tudi s cepivom. Upanje, da bo rešilo problem, je veliko. Cepiva, ki jih poznamo, pri človeku delujejo samo takrat, ko narava najde pot za imunost. Še vedno obstaja možnost, da s cepivom ne bomo sprožili imunosti, ne vemo, kako dolga bo in kako učinkovita bo. Ob tem, da cepiva sploh še nimamo," je spomnil dr. Poljak.

Kakšen je odstotek prebivalstva, ki mora biti prekužen, da lahko rečemo, da ljudje ne bodo zbolevali, za zdaj ne vemo. "Če ima v populaciji 98 % ljudi protitelesa proti ošpicam, lahko trdimo, da nihče ne bo zbolel za ošpicami. Za novi koronavirus ne vemo, kakšen je ta odstotek," je dejal dr. Poljak.

Novi koronavirus Slovenija Zadnji podatki o novih okužbah

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 19
 • Pearl 22:47 06.maj 2020.

  Ja marsikaj se lahko zgodi, to velja za vse, ne samo virus. Zanimivo, da predvidevajo, da se jeseni virus lahko vrne.. Očitno virus ve, da je čez poletje vlada na dopustu.. V jeseni pa nadalujejo z uničevanjem gospodarstva na polno. ...prikaži več To bodo edine prave žrtve virusa.

 • igorgeus 20:40 06.maj 2020.

  bi radi prekuzenost ali ne? ce bo spet vse zaprto, bo na koncu spet 41 tistih, ki bodo prekuzeni, pa lahko to ponavljamo v nedogled

 • Avatar praufo
  praufo 20:38 06.maj 2020.

  ja, ja ... viruski so take žleht živavce, nekaj časa se množijo , pa malo grizejo, potem se pa skrijejo ... za nekej čas , no potem se pa zopet prikažejo , pa spet mau pogrizejo ... take majhne zobce ...prikaži več majo, pa ponoči mal grizejo, hrst, hrst ... no sej zato večinoma folka ne more spat, logično ... no pol se pa spet skrijejo , ja kaj češ ... nadležne živalce

Sorodne novice