Slovenija
45926 ogledov

Kacin: "Vse hudo nas še čaka"

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
"Za morebitni drugi val se moramo dobro pripraviti," dan pred razkritjem rezultatov vseslovenske raziskave o razširjenosti novega koronavirusa pri nas pravi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

V vseslovenski raziskavi o razširjenosti bolezni covid-19 je sodelovalo 1368 ljudi. "Slovenska populacija je še slabo prekužena in nas vse hudo še čaka," je za Odmeve dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "Zato se moramo za morebitni drugi val dobro pripraviti." 

Raziskava je pokazala, da je 41 ljudi prebolelo koronavirus. "Nobeden od teh, z izjemo dveh, ki sta bolezen prebolela, ni kazal nobenih znakov, nihče ni sumil, da je prebolel ali da je bil, če uporabim ta termin, oplažen od covida-19," je dejal Kacin

Več bo znanega v sredo, ko bodo na tiskovni konferenci predstavili rezultate raziskave. Po do zdaj znanih podatkih se je glede na rezultate raziskave z novim koronavirusom okužil vsak 30. prebivalec Slovenije. Prekuženost naj bi bila med 2 in 4 odstotki. Kot je za Televizijo Slovenija povedala dr. Mateja Logar z infekcijske klinike v Ljubljani, to pomeni, da se bo lahko virus ponovno širil, če se bo pojavil v populaciji.

koronavirus covid-19 virus zaščita Svet Opozorila pred drugim in tretjim valom okužb

Direktor NIJZ Milan Krek je za Odmeve dejal, da je novica o nizki prekuženosti za nekatere dobra, za druge slaba. Dobra je zato, ker kaže na dobro obvladovanje epidemije v Sloveniji. Opozoril je na možnost drugega vala, saj je virus še vedno v populaciji. Po njegovih besedah bo eden od ukrepov, ki sledijo tudi bistveno večje število opravljenih testiranj. Seveda pa je do jeseni še kar nekaj časa. "Treba je vedeti, da bomo veliko delali na odkritju cepiva. Če cepivo pride jeseni, smo rešeni," je dejal Krek.

Vlada bo v prihodnjih dneh odločala o novem sproščanju ukrepov. Pričakovati je odločitve o vzpostavitvi javnega potniškega prometa, kar je po govorčevih besedah v končni fazi priprav in bi se v ponedeljek lahko sprostilo. Pripravljajo se tudi ukrepi, ki bodo omogočili vrnitev v šolske klopi, pa tudi odprtje manjših turističnih nastanitev. 

koronavirus covid-19 test Koronavirus v SLO Zdravje Takšna je dejanska slika okuženih v Sloveniji

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 33
  • damir0 10:05 10.maj 2020.

    Spoštovani g. Kacin. Moram vsekakor pohvaliti Vaše retorično oz. govorniško znanje ter gastikulacijo in mimiko Vašega izrazoslovja. Prepoznati in pohvaliti je potrebno Vaše izkušnje na tem področju. Vsekakor pa ni ZAŽELJENO in PRIMERNO v družbenem okolju Covid-19 epidemije /ob tako ...prikaži več nizki okuženosti populacije/ širiti negativizem ter ustrahovati svoje lastne populacije s MOREBITNIMI NEGATIVNIMI SCENARIJI! Vi bi morali širiti dobre novice in nas vzpodbujati s pozitivnim govorniškim duhom. Lp

  • johan12 14:24 06.maj 2020.

    "Vse hudo nas še čaka"! Ja Kaco, čim zagledam tebe ali pa Janšo v medijih potem mi je jasno da bo tako dokler vas ne odplakne kamor sodite. Ste s Počivališkom že nagnusni in zasmrajte celo Slovenijo.

  • primoz22 12:39 06.maj 2020.

    jebem te u usta a znaš kej druzga k strašit pička vam materna